Grabar-Kitarović na inauguraciju potrošila 598.000 kn, Milanović će do 100.000

Vijesti 17. velj 202014:18 > 14:28
N1

Ured predsjednice u svom je proračunu predvidio 650.000 kuna na inauguraciju novog predsjednika, no sutrašnja inauguracija petog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koja će odvijati u uredu predsjednika na Pantovčaku koštat će puno manje. Bit će to mnogo skromnija inauguracija nego što je bila ona Kolinde Grabar-Kitarović, s mnogostruko manje uzvanika i pompe.

Cijelu ceremoniju inauguracije novog predsjednika Zorana Milanovića formalno organizira Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović jer se koriste sredstva iz proračuna Ureda predsjednice predviđena za stavku inauguracije.

VEZANA VIJEST

Milanovićeva inauguracija donosi nam tako odjednom dvije značajne promjene u protokolarnoj praksi – održava se u manjem prostoru i s manje zahtjevnim programom, a sredstva su unaprijed predviđena u predsjedničkom proračunu, piše Index.

No, iako su predviđena sredstva za inauguraciju novog predsjednika veća nego što su iznosili prikazani troškovi minulih inauguracija, Milanović je odlučio da će njegova inauguracija biti u znatno skromnijem obliku, pa je realno očekivati da će se potrošiti znatno manje nego u prethodnim prigodama.

N1
N1
N1
N1
N1

 Maksimalno šestinu od predviđenog proračuna

Koliko točno?

Nikola Jelić iz Milanovićevog tima kazao je na Indexov upit: “Predviđena je stavka u ovogodišnjem uredu predsjednice, ali koliko će troškovi u konačnici iznositi to ćemo pouzdano znati kada prođe inauguracija i kad se svedu svi troškovi. Naravno da neće biti potrošen taj iznos obzirom da je ceremonija inauguracije puno manja i odvija se u Uredu predsjednika.”

Konkretniju procjenu troška inauguracije iznio nam je Orsat Miljenić koji se u Milanovićevom timu bavio troškovima kampanje. “Bit će bitno manje. Sigurno će biti ispod 100.00 kuna, ali teško mi je reći točno”, kazao je Miljenić.

“Neće biti posebnih troškova, osim nešto oko ozvučenja što nemamo u državnoj upravi. Uglavnom, možemo računati da će troškovi iznositi maksimalno jednu šestinu od predviđenog proračuna”, procijenio je Orsat Miljenić za Index.

#related-news_0

A što će Milanovićev predsjednički ured učiniti s nepotrošenim novcem predviđenim za inauguracijsku ceremoniju?

“Morat ćemo vidjeti mogu li se ta sredstva prenamijeniti. To ćemo znati konkretnije kad podvučemo crtu pod troškove pa ćemo vidjeti možemo li prenamijeniti taj novac”, odgovorio je Nikola Jelić iz Milanovićevog stožera.

Zdravko Marić ne može doći

Na inauguraciji se, doznajemo, očekuje dolazak dvadesetak uzvanika među kojima su premijer i neki ministri te bivši predsjednici, a jedino se, po zadnjim informacijama, ispričao ministar Zdravko Marić da ne može doći.

Pored tih uzvanika, ceremoniju će na Pantovčaku popratiti članovi stožera i obitelji Zorana Milanovića.

600 uzvanika na Markovom trgu

Inauguracija Kolinde Grabar-Kitarović, podsjetimo se, koštala je 598.000 kuna. Odvijala se na Markovom trgu sa 600 uzvanika među kojima su bili fašisti, lopovi i ubojice, a troškovnik je uključivao brojne stavke – trošak dostave hrane i pića, audio oprema, scenografija, odsjedanje u “Westinu”, zastavice i trakice, vizualni identitet, najam opreme, pozornica, najam stolica i autobusa.

Kako u proračunu predsjedničkog ureda nisu bila predviđena sredstva za inauguraciju, račun za taj spektakl dobilo je ministarstvo financija i vlada ga je platila iz proračunske pričuve.

Inauguracija predsjednika Ive Josipovića, trećeg hrvatskog predsjednika u mandatu od 2010. do 2015. godine, odvijala se također na Markovom trgu, gdje je položio prisegu, a primopredaja ureda na Pantovčaku odvila se istoga dana. Trošak inauguracije je iznosio 606.000 kuna i također je plaćen iz proračuna.

#related-news_0

Milanovićeva inauguracija predstavlja prvi slučaj da se ceremonija polaganja prisege novog predsjednika Republike ne odvija na Markovom trgu, gdje su započinjali svi predsjednički mandati još od prvog Tuđmanovog mandata 1992. godine. Nakon Tuđmanove ere, ured na Pantovčaku preuzeo je Stjepan Mesić koji je bio predsjednik Republike u dva mandata, od 2000. do 2010. godine. Trošak Mesićeve inauguracije iznosio je oko 620.000 kuna i također je podmiren iz sredstava proračunske zalihe.

Da je Kolinda pobijedila, planiranih 650.000 kuna bi se potrošilo na njenu inauguraciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.