Milošević o demokraciji u HDZ-u i Plenkoviću: Za svaki je tango potrebno dvoje

Vijesti 17. velj 202017:09 > 17:18
Izvor: N1 Hrvatska

Domagoj Ivan Milošević, član predsjedništva HDZ-a, komentirao je u Newsroomu stanje u HDZ-u te što očekuje od parlamentarnih izbora.

S obzirom da još nije dobro upoznat s programima kandidata na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, Domagoj Ivan Milošević nije htio otkriti kome će ići njegova podrška.

“Ostajem na početnoj poziciji, dat ću podršku kandidatu koji zajamči da ćemo provesti strukturne promjene koje su Hrvatskoj važne, obračunati se s klijentelizmom i korupcijom i da ćemo se doslovno boriti za svaku osobu koja ili želi otići ili je već otišla. Kampanja još nije ni počela pa ne mogu reći. Nisam još pročitao program Andreja Plenkovića.

Nisam ni čuo puno o strukturnim promjenama koje su Hrvatskoj nužne, ali čulo se više o klijentelizmu. Previše je poruka bilo o prošlosti, moramo više govoriti o budućnosti – ne samo što, nego i kako i s kim provesti”, rekao je Milošević.

VEZANE VIJESTI

Komentirajući koaliciju HDZ-a s HNS-om rekao je da ostaje pri svom tadašnjem stavu, a to je da je trebalo raspisati izbore.

“Nisam tad bio u predsjedništvu, ali očekivao sam da idemo na izbore nakon raskida koalicije s Mostom. To je problem naše politike. Ljude zanimaju rezultati. Stabilnost je važna, ali koja donosi rezultate. Zašto su naši rezultati lošiji od Poljaka, Čeha? Nismo proveli strukturne promjene koje bi značajno promijenile standard naših građana, uveli red i zakon”, istaknuo je dodajući da nema opravdanja što to dosad još nije provedeno:

“Nadam se da nećemo ipak doći do toga da će nas sila neke iduće krize ili recesije natjerati na promjene. Još uvijek je jedna naša noga u socijalizmu, a naša djeca idu u Irsku i Njemačku gdje se znaju pravila.”

Smatra da je HDZ jedina politička snaga u Hrvatskoj koja može iznijeti promjene o kojima govori, no istaknuo je da je bio protiv smjene Kovača i Stiera nakon objave kandidature te da stranku treba okupljati. Na pitanje je li premijer Andrej Plenković doista takav autokrat kakvim ga predstavljaju u posljednje vrijeme, posebno dajući mu “nadimke” Tito, faraon…

“Za svaki je tango potrebno dvoje… Nikoga ne bih krivio, svi imaju svoju priliku, pravo i obavezu reći i komentirati što misle”, rekao je.

Naglasio je da je za svaku promjenu koja će donijeti boljitak i da je siguran da će poobijediti onaj kandidat koji će “osim svog ega ponuditi ljude i program”.

#related-news_0

“Doživjeli smo dva neuspjeha na izborima i to je posljedica toga da je dio naših birača otišao desno od nas. Ako želite upravljati HDZ-om koji će imati 30% i više podršku birača, morate se osloniti na jake ljude u stranci i onda ih gurati u prve redove. U situaciji kad cijela Europa ide u desno, i u Hrvatskoj birači idu u desno, nova generacija je konzervativnija od naše u prosjeku, onda je sve logično”, rekao je Milošević pojašnjavajući što misli pod pojmom konzervativizam:

“Odnos prema obitelji, religiji, domovini… Želim da svi imaju jednak ili sličan patriotizam. Želim da moja stranka provodi u što je većoj mjeri moguće desnu ekonomsku politiku, a to je manja država, jeftinija država, jedino tako možemo osigurati da Hrvati budu bogatiji. Rezultate stvarne ekonomske promjene, boljitak građana i sigurnost radnog mjesta počivaju na jakom privatnom sektoru i konkuretnom gospoodarstvu.”

Smatra da Hrvatska ima velik potencijal koji ne zna iskoristiti, a što se tiče demografije, ističe da je cijela Europa u problemu. Sve zemlje bilježe starenje stanovništva i nizak natalitet pa Milošević smatra da Hrvatska treba prvo zadržati roditelje u zemlji, a onda ih motivirati na proširenje obitelji.

Smatra da je državni aparat prevelik i da administraciju treba smanjiti.

#related-news_0

“Kako reformirati sustav državne uprave, to može jedino HDZ. 20 ministara mislim da nema nijedna država u Europi, Vlada treba krenuti od sebe. Ttreba se drugačije odnositi prema privatnom sektoru. Vukovar je bio najbogatiji grad bivše države, očito potencijal postoji. Kohezijska sredstva su važan alat. Dio viška zaposlenih u javnom sektoru treba prebaciti u privatni sektor. U Švedskoj samo jedna nacija ima manju nezaposlenost nego Šveđani, a to su Hrvati. To je dokaz da smo marljivi, Hrvati nisu nigdje ni beskućnici niti lijeni, oni su marljivi i sposobni. Samo da to iskažu ovdje”, rekao je Milošević.

Na koncu razgovora dotakli su se inauguracije novoizabranog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

“Mislim da je u skladu s onim za što se godinama prije Milanović zalagao, da se ukine izravni izbor predsjednika i da se predsjednik bira u Saboru. Ja mislim da su tradicije važne i da to doprinosi izgradnji nacije i države. Žao mi je što je to sveo na kratki protokol, čujem da planira ukinuti svečane odore počasnoj gardi. Žao mi je ako to bude tako. Trebao bi razmisliti o tome da smo mlada država. Mi na desnici se moramo boriti za tradiciju i identitet, ja sam za EU, ali ne federaciju”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.