"Moguće da će Plenković Milanoviću biti čvrsta opozicija u svemu što će raditi"

Vijesti 18. velj 202010:03 > 12:56
N1

Tomislav Jakić, savjetnik bivšeg predsjednika Stjepana Mesića gostovao je u Novom danu i komentirao inauguraciju novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića, kao i kakvi bi ga izazovi mogli očekivati u mandatu.

Uspoređujući inauguraciju bivšeg predsjednika Mesića i današnju novoga predsjednika Milanovića, Jakić je rekao da se one mogu usporediti, ali i da nema osnove uspoređivati ih.

VEZANE VIJESTI

 “Onda smo bili na pragu mijenjanja sustava iz polupredsjedničkog u parlamentarni, ovo danas je promjena simbolike, koliko to najavljuje nove promjene prerano je spekulirati. Sama simbolika je vrlo spretan, zgodan trik kojim se izbjeglo da ne zovete onoga kojega ne biste htjeli zvati, a i izbjegavate da vam ne dođe netko koga biste voljeli vidjeti, a iz bilo kojih razloga ne može ili neće doći. U prvoj inauguraciji Mesića bilo je životno važno imati takvu inauguraciju sa stranim predstavnicima, da se vidi da Hrvatska prestaje biti u međunarodnoj izolaciji. U drugoj inauguraciji bila je to jedna inercija, a dalje je išlo stvarno po inerciji, mada velike inauguracije i nisu više bile potrebne”, rekao je Jakić, dodavši da mu s Mesićem nije bilo teško raditi, jer su politički gledaon bili na istoj valnoj duljini te da se s Mesićem u kratkom razgovoru mogao dobiti odgovor.

Što se tiče odnosa Hrvatske sa susjednim zemljama, Jakić smatra da su oni danas svakako drugačiji nego u doba Mesića.

“Mesić je ušao u to što se zvalo regionalna politika u jednoj fazi kad su odnosi sa susjednim zemljama bili na maksimalno niskom nivou, bili su gotovo zamrznuti. Mesić je morao graditi nešto, Milanović će morati sada ponovno graditi ono što je razrušeno u proteklim mandatima. U Mesićevo vrijeme generalno su odnosi išli gore, u Josipovićevo vrijeme ti su odnosi počeli stagnirati, u vrijeme aktualne predsjednice oni su vidno padali. Sad treba naći načina da se krene iznova”, rekao je Jakić. 

“Mislim da je izabrani predsjednik u međuvremenu shvatio koliko opasna i pogubna može biti brzina na jeziku i da će se čuvati brzopletih izajva. Sva njegova istupanja u kampanji, izuzev sučeljavanja, koja su na momente bila vrlo gruba s obje strane, bila su vrlo odmjerena, državnički promišljena, ciljana prema budućnosti”, dodao je.

Istaknuo je uvjerenje da će Milanović naći mjeru između unutarnje i vanjske politike, posebno zbog najave premijera Andreja Plenkovića, da će između njih dvojice biti tvrda kohabitacija. “Postoji mogućnost da će mu premijer biti latentna čvrsta opozicija u svemu što će raditi”, rekao je Jakić.

Tijek inauguracije iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.