Prvi test za predsjednika Milanovića brzo dolazi

Vijesti 18. velj 202018:03 > 18:11
HINA/ POOL/ Damir SENČAR/

Gost Newsrooma bio je Višeslav Raos, profesor s Fakulteta političkih znanosti. Komentirao je današnju inauguraciju, ali i prve poteze i izazove koji su pred novim predsjednikom.

Višeslav Raos smatra da je današnji nastup predsjednika Zorana Milanovića bio očekivan i u skladu s najavama iz izborne kampanje.

Jedna od prvih točaka oko kompromisa s Vladom, smatra Raos, bit će priča oko vojnika u Afganistanu za koje Milanović smatra da ih treba povući.

VEZANE VIJESTI

“Što se tiče vojske nema nekih problema, a vidjet ćemo što će biti s diplomacijom, kaže Raos i dodaje kako se nada da će kompromisi biti kadrovski opravdani.

Po pitanju tajnih službi kaže da kao država još imamo puno za raditi po tom pitanju, posebno što smo svjedočili situacijama da su se poluinformacije i interpretacije izvlačile i objavljivale u javnosti.

N1

Raos ističe i da je svakom sljedećem predsjedniku lakše jer nema rata, ušli smo u EU i NATO.

No kao prvi veći izazov za Zorana Milanovića vidi parlamentarne izbore.

#related-news_0

“Od 15. lipnja moglo bi se ići na raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora koji bi se održali u ranu jesen. I mediji će htjeti znati koji su njegovi kriteriji.

Famozno skupljanje potpisa je krenulo sa Stjepanom Mesićem i to je praksa koja nije ustavna kategorija. Milanović može reći da on to neće, može reći da je njegov kriterij da će prvo ponuditi mandat predstavniku političke stranke s najviše pojedinačnih osvojenih mandata i to je legitimno”, kaže Raos i dodaje da će ti biti izazovno za njega jer teško da će neka politička opcija osvojiti jasnu većinu.

Kada je riječ o prvom predsjedničkom posjetu Raos kaže kako bi destinacije mogle biti Slovenija ili BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.