Summit EU-a završen bez dogovora o proračunu, sastanak prekinut nakon 24 minute

Vijesti 21. velj 202019:46 > 20:50
THIERRYCHARLIER / AFP

Izvanredni sastanak čelnika 27 zemalja članica EU-a završen je u petak navečer bez dogovora o novom višegodišnjem proračunu.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel prošli je tjedan predložio proračun EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine u iznosu od 1094,8 milijardi eura, što je 1,074 posto bruto nacionalnog dohotka 27 država članica.

To su odbile četiri “štedljive zemlje” – Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska. One inzistiraju da se sljedeći sedmogodišnji proračun ograniči na jedan posto bruto nacionalnog dohotka, što bi značilo da bi taj proračun bio za 75 milijardi eura manji u odnosu na sadašnje sedmogodišnje razdoblje. Tih 75 milijardi eura je zapravo iznos britanskog doprinosa europskom proračunu.

Skupina 17 zemalja Prijatelja kohezije, koja je sada promijenila ime u Prijatelje ambiciozne Europe, prema mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, “odbila je prijedlog od skupine četiriju zemalja i izišla s protuprijedlogom da proračun iznosi 1,3 posto ili blizu toga, koliko traži i Europski parlament”.

Jučerašnje predsjedanje o proračunu je prekinuto, a večerašnji je sastanak započeo nakon devet sati odgode. Ni najnoviji prijedlog da sljedeći sedmogodišnji proračun EU-a bude 1,069 posto bruto nacionalnog dohotka nije dobio potporu čelnika. Sastanak je – kako javlja naš reporter Domagoj Novokmet – trajao samo 24 minute.

Najveći dio izvanrednog sastanka na vrhu sazvanog kako bi čelnici postigli kompromis oko proračuna za sedmogodišnje razdoblje od 2021. do 2027. protekao je u bilateralnim sastancima, dok je plenarni sastanak odgađan cijeli dan.

Nakon što je napokon pripremljen novi prijedlog s malim preinakama ranijeg prijedloga predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, čelnici EU-a su se ponovno okupili, ali su se brzo razišli bez dogovora.

“Naporno smo radili ali shvatili smo da nam treba više vremena i da ne možemo postići dogovor”, kazao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, javlja naš reporter.

Podsjećamo kako je današnji sastanak trebao početi oko 18 sati, a i to je bila šesta odgoda tijekom današnjeg dana. Naime, cijeli dan su se vodili bilateralni razgovori o proračunu.

Čelnici EU-a od četvrtak popodne pokušavaju na izvanrednom sastanku na vrhu postići kompromis oko višegodišnjeg proračuna EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Dogovor još uvijek nije postignut.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.