Beroš i Markotić uoči sastanka stožera u Vladi: Nema razloga za paniku

Vijesti 25. velj 202010:47 > 10:58
N1

Ministar zdravstva Vili Beroš uoči sastanka Nacionalnog stožera Civilne zaštite poručio je kako je koronavirus poput obične gripe te da u većini slučajeva ne ostavlja teže posljedice.

Beroš je rekao kako za sada nijedan pacijent u Hrvatskoj nije pozitivan na koronavirus, a tijekom dana očekuju još rezultata testova. Dodao je da se u Hrvatskoj poduzimaju sve potrebne mjere. Na sastanak u Rim otići će on osobno ili netko od državnih tajnika, kaže.

VEZANE VIJESTI

“Spremni smo, ali virusi su nepredvidive žive stanice, ne možemo imati odgovore na sva pitanja”, kazao je, dodavši da su spremni.

Nema razloga za paniku

“Nema panike, to je bolest koja u najvećem broju slučajeva ne ostavlja teže posljedice. Preko 80 posto bolesnika ima blaži oblik. Ona je poput obične gripe. Virus će možda već i danas doći u Hrvatsku. Mi smo spremni”, poručio je ministar.

“Ako taj virus i preživi, u budućnosti će se ponašati poput običnog virusa gripe. To nije ugroza da bismo morali govoriti o kataklizmi. Bar vjerujem da će tako biti”, ustvrdio je Vili Beroš.

Maske trebaju nositi bolesni

“Kirurške maske nemaju veliku zaštitu. Treba ih nositi onaj tko je bolestan”, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić.

N1

“Za gripu imamo i cjepivo pa je nismo zaustavili. Nemoguće je takve infekcije zaustaviti. Virus se širi poput gripe. Ne treba paničariti. Kao i kod gripe, stariji i oni koji imaju kronične infekcije su pod većim rizikom”, poručila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.