Pusić: Ako je događaj u Imotskom glas naroda, onda je to vrlo zabrinjavajuće

Vijesti 26. velj 202010:52 > 11:10
N1

Bivša ministrica vanjskih poslova i saborska zastupnica GLAS-a Vesna Pusić u N1 Studiju uživo je s našom Ninom Kljenak razgovarala o političkim aktualnostima.

Vesna Pusić je kazala kako smatra da će se neke mjere unutar Europske unije morati definirati kada govorimo o koronavirusu te pokušaju širenja zaraze.

“Neke zajedničke mjere će se morati definirati, posebno zato što unutar schengenskog područja de facto nema graničnih prijelaza, nema kontrole. Osim što se u kriznim situacijama opet nešto uvodi.”

“Koliko sam pročitala taj tzv. nulti pacijent u Italiji je bio negativan na koronavirus. U svakom slučaju očito je nekakva reakcija došla kasnije nego što se virus proširio, odnosno koliko vidim i koliko možemo saznati glavna karakteristika tog virusa je da se strašno brzo širi i da je jako zarazan”, istaknula je Pusić.

VEZANE VIJESTI

Sutra predsjednik Milanović ide u svoj prvi posjet Sloveniji gdje će se sastati sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. Milanović je sam u svojim obraćanjima već dao do znanja kako će se usmjeriti u rad i njegovanje odnosa sa susjednim zemljama.

“Predsjednik je pozvan da bude na neki način taj koji okreće novu stranicu da tako kažem. Cijela ta afera, da ne kažem skandal s arbitražom, se dogodio za vrijeme Milanovićeve vlade. Međutim, sada je prošlo dosta vremena i s obzirom na globalnu svjetsku situaciju, rekla bih da to nije, niti treba biti silno velik ili težak problem za riještiti”, istaknula je Pusić i dodala:

“Pozivi na dijalog su uvijek dobri. Treba ponuditi nešto što obje strane mogu prihvatiti i što će to riješiti. Mislim da je to u karatama, nešto što čuva obraz objema stranama, što će riješiti problem s čim se može živjeti.”

#related-news_0

Zaključno je komentirala i skandal u Imotskom kada je u nedjelju na karnevalu spaljena figura gay para s djetetom na kojem se nalazila fotografija SDP-ovog zastupnika Nenada Stazića i na kojem je bila nacrtana petokraka.

“U Hrvatskoj se politika dosta snažno odredila po tom pitanju. A mora se pretpostaviti da oni koji se nisu odredili ili takve stvari smatraju tradicijom – a to nije nikakva tradicija – mora pet puta istaknuti da to nije sloboda izražavanja.”

Na pitanje naše Nine Kljenak, kako je Milijan Brkić kazao kao je to volja naroda, Pusić je kazala sljedeće:

“To bi trebalo jako zabirinuti ako je to glas naroda. Taj isti narod, ta ista osoba koja je predsjednik tog udruženja koje je spalilo te lutke se istovremeno slikao pored kukastog križa. To je uvijek jedan te isti sindorm.

Sloboda govora i izražavanja eksplicitno isključuje ograničavanje slobode drugoga u tom smisliu da pozivate na njegovo ubijanje, paljenje i uništavanje. Nema te slobode koja bi uključila fašizam ili slobodu da ubijate nekoga”, kazala je zaključno Pusić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.