Bačić: Vjerujem da ćemo naći zajednički jezik s manjincima do glasanja u petak

Vijesti 26. velj 202013:48 > 13:59
N1

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u srijedu je izrazio uvjerenje da će do glasanja u petak sa zastupnicima manjina naći zajednički jezik oko Zakona o popisu stanovništa te je najavio da će danas s njima o tome razgovarati.

„Vlada se već očitovala na amandmane na Zakon o popisu stanovništva, prvi koji se odnosi na uključivanje predstavnika nacionalnih manjina među popisivače i zastupljenost popisivača za ona područja u Hrvatskoj gdje su koncentrirani pripadnici nacionalnih manjina. I mogućnost izjašnjavanja o više materinjih jezika Vlada je odbila. A ovaj koji se odnosi na popisivače uglavnom je prihvaćen, odnosno, on se ne rješava zakonom nego podzakonskim aktom, uputstvom koje županijskim centrima dostavlja Državni zavod za statistiku“, ponovio je Bačić Vladine stavove.

Dodao je da je pogledao zadnji popis stanovništva koji je rađen na identičan način kao i prethodni i ništa se ne mijenja kad je u pitanju dosegnuta razina prava nacionalnih manjina. “I 2011. godine su na prostoru županija birani popisivači iz redova nacionalnih manjina. Tu nema dvojbe, takva je bila praksa i do sada, ali u zakonu to nismo pisali jer nije samo kriterij pripadnost manjini ili većinskom hrvatskom narodu nego postoje i drugi kriteriji koje moraju popisivači posjedovati da bi mogli provoditi popis stanovništva. Na današnjem ćemo sastanku s predstavnicima manjina utvrditi konačan stav”, najavio je.

VEZANE VIJESTI

Bačić je napomenuo da su utvrdili da je prije 23 dana i Srbija donijela svoj Zakon o popisu stanovništva koji će se odvijati otprilike u isto vrijeme kao i kod nas. “U tom zakonu nema ni riječi o mogućnosti izjašnjavanja o više materinjih jezika, kao ni o razmjernoj zastupljenosti popisivača. Što ne znači da neće u uputstvima to uvažavati”, kazao je.

Na najavu Miloradu Pupovca da će inzistirati na oba amandmana, Bačić je ponovio da će o tome raspravljati na današnjem sastanku. „Svi popisi stanovništva provedeni su na isti način na koji namjeravamo provesti i sljedeći, s tim da je sada mogućnost da se građani popisuju putem sustava e-građani pa onda i ne treba mogućnost da tim domaćinstvima dolaze popisivači, što je razlog izmjena i dopuna ovog Zakona“, naglasio je.

Upitan može li doći do blokade rada u Saboru i hoće li manjinci rušiti kvorum kao i prošli petak, Bačić je rekao da su ponekad protiv nekih zakona bili protiv i zastupnici HDZ-a, a ipak su zakoni doneseni. „Važno je da na razini vladajuće većine donesemo taj Zakon jer nam je potreban za provođenje popisa. Mislim da je prvenstveno nedolazak zastupnika nacionalnih manjina i izostanak kvoruma bio uvjetovan nastupom nekih kolega iz oporbe koji su se na neprimjeran način odnosili prema zastupnicima nacionalnih manjina“, mišljenja je Bačić.

Procedura oko zakona poštovana

„Mislim da je procedura oko zakona poštovana. Zakon je 30 dana bio u raspravi sa zainteresiranom javnošću, znači da se svatko mogao očitovati oko njega. Za amandmane sam čuo tek na samoj raspravi. Samo dan prije no što se o Zakonu trebalo glasovati. Vjerujem da ćemo do petka ipak naći zajednički jezik“, uvjeren je Bačić.

Komentirajući napetosti u HDZ-ovoj unutarstranačkoj kampanji, rekao je da prilično smiren nastupa u kampanji za potpredsjednika HDZa. „Puno sam puta pozvao kandidate da vode računa, prije svega o političkim interesima HDZ-a, jer niti jedan član ne podržava, niti voli čuti da pojedini članovi napadaju druge kandidate i nanose političku štetu stranci. Mislim da će se to obiti o glavu onima koji tako nastupaju i nanose političku štetu stranci, možda i nesvjesno“, ističe Bačić.

#related-news_0

Na pitanje je li mu sporno što javnost i dalje ne zna kojoj masonskoj loži pripada bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, odgovorio je da ne bi trebao pripadati ni jednoj masonskoj loži i hrvatska javnost se time uopće ne bi smjela zabavljati.

„I nakon ostavke gospodina Jelenića on ne može obavljati bilo koju dužnost, a pogotovo ne na tako visokoj razini, kao što je zamjenik Glavnog državnog odvjetnika, niti biti član bilo kakve organizacije, udruge koja je u sukobu interesa s njegovim osnovnim poslom. Kad se prihvati određena dužnost, pogotovo u pravosudnoj vlasti onda članstvo u bilo kojoj organizaciji koja izaziva podozrenje i čiji rad nam do kraja nije jasan – u takvim organizacijama nije mjesto pravosudnim dužnosnicima u Hrvatskoj“, istaknuo je Bačić novinarima u Saboru.

„Najprije trebamo razriješiti gospodina Jelenića i vjerujem da ćemo to napraviti u petak. Ove dvojbe da se ne može u isto vrijeme biti državni odvjetnik i pripadnih jedne takve organizacije će se razriješiti. Gospodin Jelenić će se trebati odrediti je li član masona ili nije u isto vrijeme dok je zamjenik glavnog državnog odvjetnika“, zaključio je Bačić na izjavu ministra Dražena Bošnjakovića da neće pokrenuti stegovni postupak protiv Jelenića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.