Beroš: Epidemiološka situacija je mirna i nema posebnih preporuka za građane

Vijesti 28. velj 202018:23 > 18:28
N1

U Dnevniku je za N1 izjavu dao ministar zdravstva Vili Beroš koji je još jednom poslao umirujuće poruke da je situacija pod kontrolom i da razloga za paniku nema.

Odmah na početku ministar Vili Beroš rekao je da sama činjenica da imamo samo petero oboljelih od koronavirusa do sad – obećavajuća te da nema potrebe za zabranama većih okupljanja.

VEZANE VIJESTI

“Činjenica da je samo pet osoba zaraženo, obećavajuća je. Epidemiološka situacija je mirna i dobra. S obzirom da se prvi slučaj pojavio u kontroliranim uvjetima i da smo na vrijeme detektirali njihove kontakte, tih pet slučajeva je pod nazorom i epidemiološka slika je mirna. Zato nema posebnih zabrana okupljanja.

Određena je zamolba i apel svima onima koji su bili u područjima sa zaraženima koronavirusom, da ne izlaze pretjerano i ne posjećuju velika okupljanja. Inače dobrodošlo je boraviti vani na suncu i provjetravati prostor u kojem se boravi. Možemo reći da je epidemiološka situacija mirna i nema posebnih preporuka za hrvatske građane”, rekao je ministar Beroš.

Objasnio je da osobe kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom imaju vrlo blage simptome i radi se o blažem obliku bolesti. Unatoč tome, nalaze se pod nadzorom, a situacija je u redu i pod kontrolom. Ipak, nitko ne može predvidjeti razvoj situacije:

#related-news_0

“Prognoze nema, moguće su sve opcije i drugačiji scenariji, ali u planovima obrane spremni smo na sve moguće varijante.”

Otkrio je i da bi se krajem idućeg tjedna ponovno trebal osastati vijeće ministara zdravstva i drugih stručnjaka u Bruxellesu, i to na hrvatsku inicijativu.

“Čuo sam se s talijanskim i njemačkim ministrima zdravstva tijekom jutra, ali sa svima smo u kontatku. Imamo WhatsApp grupu za brzo komuniciranje i svi na naš upit da li se slažu s idejom organiziranja ponovnog zdravstvenog vijeća u Bruxellesu, svi su se usuglasili. Glavno tajništvo vijeća s našim će veleposlanicima u Bruxellesu odrediti točan datum, vjerojatno krajem idućeg tjedna. Zbog predsjedanja imamo obavezu biti proaktivni i još ćemo intenzivirati naša nastojanja”, poručio je Beroš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.