Robert Pende: Nema otkazivanja rezervacija, ali smanjen je booking

Vijesti 04. ožu 202017:39 > 18:22
N1

Pomoćnika ministra turizma Roberta Pendea u Newsroomu komentirao je situaciju oko koronavirusa u Hrvatskoj i Europi, te kakav će utjecaj širenje virusa imati na turističku sezonu u Hrvatskoj.

Kada je u pitanju otkazivanje najvećeg turističkog sajma na svijetu ITB, koji je ovog tjedna trebao biti održan u Berlinu, Pende je kazao kako je poruka tog poteza bila važnost očuvanja zdravlja.

“Rekao bih da se išlo u korist onoga što je bitno, a to je da skupovi koji okupljaju ljude iz cijelog svijeta, kao što je ITB, odnosno njihovo otkazicanje, ima simboličku ulogu. Poruka nije bila da se ne putuje nego da se čuva zdravlje”, rekao je Robert Pende

VEZANE VIJESTI

Europski turizam gubi milijardu eura na mjesec

“Što se više bližimo sezoni to je iznos i veći. Govori se i preko 22 milijarde eura gubitka u turizmu u prvom kvartalu. Najozbiljnije su ugrožene određene taijanske regije, a njihovi su gubici oko 2.7 milijardi eura. Govori se o gubitku od 0.2-0.4 ukupnog BDP-a, ako kraj ove priča bude u skorije vrijeme.

Do sada imamo i s talijanskog tržišta pluseve, no plus koji imamo u zadnja dva mjeseca se topi, i ne samo od Talijana nego i od druhih tržišta, i to će nastaviti opadati, nema dvojbe, no očekuje se i stabilizacija u doglednom vremenu. Očekuje se stabilizacija i na drugim tržištima”, rekao je Pende. 

Šta ako opadne popunjenost smještajnih kapaciteta, što može država učiniti?

“Mjere izlaze iz ingerencija samo Ministarstva turizma. Iz EU imamo pohvale s obzirom na to kako reagiramo, i to je najvažnija i za turizam, jer je Hrvatska poznata kao sigurna destinacija i dobro je da budemo primjer sigurnosti i dalje. Ako očuvamo unutarnju sigurnost možemo i s tim epitetom djelovati snažnije. Na turističkom tržištu neke jače aktivnosti nisu opravdane. Tržište hibernira i čeka da se cijela situacija smiri”, rekao je Pende. 

Kazao je kako su održali sastanak s hotelskim sektorom, na kojem je prisustvovao i Andrej Plenković.

#related-news_0

“Prvi sastanak koji je održan održan je s hotelskim sektorom. Predsjednik Vlade bio je tamo i čuo od najevćih hotelskih kuća kakvo je stanje. To je važno, jer tada i mi možemo prema premijeru ići s nekim konkretnim mjerama. Talijani su ukinuli naplatu nekih doprinosa, socijalnih davanja koja mogu olakšati poslovanje poslovnih subjekata. Mislimo da ne moramo sada intervenirati, ali se pripremamo za to.

U ovom su tenu najugroženiji mali i srednji poduzetnici u turizmu. Neki su hoteli bili orjentirani samo na daleka istočna tržišta, ali zbog ove su situacije su na nuli i pitanje je kako će izdržati sezonu. Kontaktirali smo s njima. Njima treba pomoći da bi mogli održati aranžmane koji su dogovoreni i nisu otkazani.

Mi ovog trena ne možemo nadoknaditi ništa, dalekoistočna tržišta nestala su u trenutku, ali treba raditi na tome da se ta tržišta dugorčno ne izgube. Cijena nikada nije bila faktor, uvijek je u pitanju bila kvaliteta s kojom smo se nadmetali na tržištu. Poruka resornog ministarstva je – ne dirajte cijeme, kvalitetom i uslugoim se borite s konkurencijom”, rekao je Pende. 

Hrvatska nije aviodestinacija. Uglavnom nam gosti stižu svojim automobilima, je li to u ovoj situaciji prednost?

“75% našeg turističkog prometa je cestovni i to je u ovom trenutku prednost, ali ni individualni ni grupni gosti ne reagiraju za sada što se tiče otkazivanja aranžmana. Ne mislimo da je kraće putovanje do Hrvatske razlog zbog kojeg ćemo značajno bolje poslovati od drugih. Do prije četiri dana imali smo jako dobar booking, a sada je značajno usporeno. No nitko od tih tko je rezervirao nije otkazao. Kada bi se u ovom trenu stanje promijenilo bili bi u plusu. Očekujemo relativno dobru turističku godinuž”, rekao je Pende. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.