"Kolega Kovač osporava pravo izbora i slobode svim manjinama u Hrvatskoj"

Vijesti 11. ožu 202016:19 > 16:24
N1

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u N1 Studiju još je jednom potvrdio da odlazi s mjesta predsjednika stranke, a prokomentirao je kratko i koaliciju s HDZ-om i unutarstranačke izbore.

“Povlačim se s mjesta predsjednika HNS-a da bi otvorio vrata novom vodstvu, a ja se vraćam odakle sam krenuo, pomoći Osijeku i županiji da odgovorimo na izazove koji nisu mali u tom kraju. Ušao sam u politiku iz poduzetništva, svoje firme i sad sam se vratio tome, a politički se vraćam u Osijek”, rekao je Ivan Vrdoljak dodavši da se bolje osjeća u poduzetništvu nego politici.

Govoreći o dosadašnjoj političkoj karijeri rekao je da se dogodilo svašta, da je bilo puno izazova, loših rejtinga, izlazaka pojedinaca… No, sve to doživljava kao uobičajene procese u političkom životu.

“To je faza u političkim strankama koje dođu povremeno, kao što neke stranke postanu atraktivne. Hrvatska mora ući u novu fazu shvaćanja političkih odnosa, da se manje bavimo sobom i unutarstranačkim odnosima, da se vratimo na konkretno i jasno rješenje za stvarne probleme. Hrvatska sad ima 30 godina, vrijeme je izaći iz tih rovova, nije grijeh da liberali i demokršćani imaju dodirne točke. Dogovorili smo se oko programa, i to ne treba biti grijeh”, rekao je komentirajući koaliciju s HDZ-om.

Njegov stranački kolega Milorad Batinić nedavno je također u N1 Studiju uživo rekao da je koalicija s HDZ-om bila “odlična odluka za Hrvatsku, a loša za HNS”. No, Vrdoljak smatra da se u to išlo sa svrhom iako odluku nisu lako donijeli.

“Ta je odluka bila teška, donesena sa 80% glasova na predsjedništvu. Ali postojala je svrha. Kad gledamo rezultate svih ovih godina, mogli smo biti bolji, ali ako postoji rezultat, postoji i svrha. Često građani političarima zamjeraju da su im rejtinzi ispred države. Mislim da nikome nije palo napamet da će nama tad rasti rejting, svi smo preuzeli odgovornost da će pasti”, pojasnio je.

VEZANE VIJESTI

Ne smatra da je stranka time zatvorila vrata potencijalnoj koaliciji s SDP-om.

“Nikad motiv u politici ne smije biti koalicijski potencijal, nego rezultati. Važnija je reforma obrazovanja nego nešto drugo. Sad se vraćamo u poziciju otprije, ni lijevo ni desno, ne želimo pripadati blokovima, samo razmišljamo o građanskoj liberalnoj politici. U nizu gradova smo u koaliciji sa SDP-om”, rekao je.

Odluku predsjednika Zorana Milanovića da makne biste iz predsjedničkog ureda podržava i gleda kao dobru odluku jer biste, po njegovom mišljenju, spadaju u muzeje. Nedavno je Ivan Vrdoljak u intervjuu Hini rekao će ta HNS napustiti Vladu postane li Miro Kovač predsjednik HDZ-a.

“Kolega Kovač osporava pravo izbora i slobode svim manjinama u Hrvatskoj. Ja mislim suprotno i tu se mi jasno slažemo da se ne slažemo. I nama i njima u slučaju pobjede Mire Kovača bit će jasno da nema prostora za suradnju. Ne mislim surađivati s ljudima koji jasno kažu da manjine u ovoj zemlji nisu potrebne i da ih treba marginalizirati ili izbaciti iz zemlje”, pojasnio je.

#related-news_0

Ipak, kaže da se ne želi miješati u unutarstranačke izbore u HDZ-u prozivajući za licemjerje neke članove alternativne opcije:

“Kad Kovač koristi HNS za unutarstranačke borbe, zašto je digao ruku za imenovanje Divjak i Štromara? Podržali su i programe, sad postaju licemjerni kad su došli izbori.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.