Izvanredno stanje u SAD-u, Srbija privremeno zatvara granicu s Rumunjskom

Vijesti 13. ožu 202006:37 > 23:08
(ilustracija)

Dosad su u Republici Hrvatskoj potvrđene ukupno 32 oboljele osobe. Jutros je objavljeno da su koronavirusom zaražene nove 4 osobe. Dvije osobe su hospitalizirane u Puli, a druge dvije osobe u Zagrebu. Poslijepodne je potvrđen još jedan slučaj zaraze, radi se o pripadniku Hrvatske vojske.

23:10

Srbija je u petak odlučila privremeno zabraniti ulaz stranim državljanima iz Rumunjske, te u cilju zaustavljanja širenja zaraze koronavirusom ograničila cestovni tranzitni prijevoz tereta kroz zemlju na maksimalno 12 sati.

Više čitajte OVDJE

22:56

Pulska Opća bolnica u okviru sprječavanja širenja COVID-19 zaraze i osiguravanja adekvatnog funkcioniranja zdravstvenog sustava, privremeno reducira rad polikliničkih službi te “hladne” bolničke obrade i operativne zahvate, potvrdila je u petak ravnateljica bolnice dr. Irena Hrstić.

Više čitajte OVDJE

20:55

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro nije zaražen koronavirusom, potvrdio je to na svom Facebooku profilu sam predsjednik.

20:41

Kulturni život u Francuskoj morat će se sljedećih dana usporiti, nakon odluke vlade od petka da se zabrane skupovi s više od 100 osoba, što znači da će se zatvoriti muzej Louvre, dvorac Versailles i Eiffelov toranj.

“Ideja je pokušati usporiti širenje, cirkulaciju virusa”, pojasnio je premijer Edouard Philippe, dodajući da zabrana stupa na snagu odmah.

“Sto osoba, to znači posljedice i za kazališta, i za kina”, kazao je šef vlade.

Louvre je zatvoren u petak u 18 sati do sljedeće odluke, Versailles se također zatvara ali ostavlja otvorenima svoje vrtove, a Eiffelov toranj zatvara se od 21 sat u petak.

Ministarstvo kulture pozvalo je sve ustanove pod svojom nadležnošću, među kojima su muzeji i knjižnice, da limitiraju aktivnosti ili se zatvore.

20:40

U američkoj saveznoj državi New York broj zaraženih je porastao na 421, s time da je u gradu New Yorku 154 oboljelih.

20:40

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je nacionalno izvanredno stanje zbog pandemije koronavirusa. Time se pozvao na Staffordov zakon koji ovlašćuje Federalnu agenciju za upravljanje u kriznim situacijama (FEMA) da zauzme središnju ulogu i oslobodi određenu financijsku potporu.

Trump je ovim potezom priskrbio do 50 milijardi američkih dolara iz državnih rezervi za borbu protiv pandemije.

Više pročitajte OVDJE.

19:58

U Bosni i Hercegovini je u petak poslije podne potvrđeno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je ukupni broj inficiranih osoba u toj zemlji sada povećan na 18, potvrdili su iz Ministarstva zdravstva Republike Srpske.

Više čitajte OVDJE

19:11

Pripadnik Hrvatske vojske kod kojeg je potvrđen koronavirus, smješten je u Infektivnoj bolnici “Dr. Fran Mihaljević”, a vojni epidemiološki timovi proveli su epidemiološke izvide i napravili dezinfekciju na Hrvatskom vojnom učilištu, priopćilo je u petak Ministarstva obrane.

Više čitajte OVDJE

18:43

U Italiji je danas najgori dan od početka epidemije koronavirusa. Umrlo je 250 osoba u zadnja 24 sata, izvijestili su iz talijanskog kriznog stožera.

Od koronavirusa sada u Italiji boluje 14.955 ljudi.

Više čitajte OVDJE

18:35

Ministar zdravstva Vili Beroš bio je gost večerašnjeg Dnevnika N1 televizije.

“Nema promjena. I dalje smo na 32 pozitivna bolesnika”, rekao je Beroš.

“Na početku našeg obraćanja javnosti, rekli smo da ti detali nisu primjereni za komunikaciju”, rekao je ministar na pitanje može li potvrditi jesu li zaraženi vrtićko dijete i pripadnik Hrvatske vojske.

Više čitajte OVDJE

17:20

Svjetska zdravstvena organizacija na konferenciji za novinare potvrdila je kako je Europa sada središte pandemije koronavirusa s obzirom na to da je broj preminulih i zaraženih u Europi veći nego u ostatku svijeta.

Više čitajte OVDJE

17:04

Klinika za dječje bolesti pozvala je u petak roditelje da ne ulaze u bolnicu s djecom s respiratornim simptomima i za koju sumnjanju da su bila u kontaktu s koronavirusom, već da pozvone na zapadnom ulazu, a po njih će doći djelatnik bolnice i odvesti ih u područje izolacije.

Više čitajte OVDJE

16:01

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera progovorio je o stiuaciji s koronavirusom u Hrvatskoj.

“Detektiran je još 1 bolesnik koji je bliski kontakt prethodno oboljelog”, istaknuo je Beroš. 

Riječ je uzeo pripadnik HV-a.

“Imamo jednog pripadnika koji je zaražen”, rekao je predstavnik HV-a.

“Sve što možemo reći je da su obiteljski kontakti, ali nećemo iznositi detalje da zaštitimo anonimnost obitelji”, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

Na konferenciji je rečeno kako policija radi izvide osobe koja je bila u Klaićevoj, iako ima koronavirus. Kazali su kako zbog zdravstvenog stanja izvidi nisu provedeni do kraja.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić kazala je da dnevno testira više od 100 uzoraka. ”Još uvijek se sve stiže testirati u vrlo kratkom roku kojeg se ne bi postidjela niti jedna suvremena zemlja. Svjesni smo da će biti veći priljev, od idućeg tjedna će biti u Zagrebu još dva punkta, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i na zavodu Dr. Andrija Štampar”, rekla je Markotić.

Više čitajte OVDJE.

15:53

U 16 sati započinje konferencija za novinare Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Javnost će doznati najnovije informacije o koronavirusu kao i stanju oboljelih.

15:29

Ministarstvo zdravstva traži od bolnica povećanje smještajnih kapaciteta za izolaciju i intenzivno liječenje.

Ministar zdravstva Vili Beroš poslao je bolničkim ustanovama uputu da omoguće što veći broj kreveta za pacijente u izolaciji i na intenzivnom liječenju.

Više čitajte OVDJE

15:12

Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro pozitivan je na koronavirus, javljaju lokalni mediji, a prenosi Guardian.

Ranije je objavljeno da je njegova tajnica pozitivna na koronavirus.

14:44

Kompletnoj rumunjskoj Vladi određena je karantena. Premijer Ludovic Orban i 17 članova užeg kabineta smješteni su u karantenu nakon što se visoki dužnosnik Vergil Chitac pokazao pozitivnim na koronavirus.

Ostali dužnosnici i novinari koji su bili na konferencijama za medije također se moraju testirati, piše BBC.

14:31

Na konfereciji za medije potvrđeno je kako je dosad na koronavirus pozitivna 141 osoba, a testirano je ukupno 4246 ljudi.

Podatke je objavila Vlada Republike Slovenije na profilu na Twitteru.

Više pročitajte OVDJE.

14:18

Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije do podneva je pod zdravstveni nadzor stavljeno osamdeset osoba koje su u petak u Hrvatsku ušle s europskog područja s visokim rizikom zaraze koronavirusom te se moraju javiti epidemiologu.

Voditeljica Službe za epidemiologiju Biserka Hranilović rekla je na županijskom Stožeru Civilne zaštite u Karlovcu da svi koji dolaze u Hrvatsku iz Italije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Nizozemske, Švedske i dijelova Slovenije već na granici od sanitarnog inspektora dobiju rješenje prema mjestu stanovanja, po kojem se moraju javiti nadležnom epidemiologu.

Više pročitajte OVDJE.

14:17

Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao poteze koje je Grad Zagreb, kao i Republika Hrvatska povukla kad je u pitanju epidemija koronavirusa.

“Sve Hrvate bih zamolio da ne trče u dućane, dućani će biti snabdjeveni. Mislim da smo trebali biti brži i ne raditi da ovi koji uđu s granice da se stave u samoizolaciju, jer nema kazne za to. Ne vidim razloga zbog čega mi kasnimo u tome. Smatram da se s odlukama kasni, jedina osoba na državnoj razini koja ima maksimalno povjerenje je ministar zdravstva Beroš. Imam povjerenje i u ministra Božinovića, ali mislim da će oni morati jače to pogurati i da će trebati striktnije kažnjavati”, rekao je Kalinić.

Više pročitajte OVDJE.

14:16

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u priopćenju je izvijestilo o stanju strateških robnih rezervi u Republici Hrvatskoj. Stvaranje, formiranje i korištenje strateških robnih zaliha uređeno je Zakonom o strateškim robnim zalihama, navode iz ministarstva.

Više pročitajte OVDJE.

14:12

“Nijedan vojnik nema koronavirus, međutim kontakt jednog od vojnika je pozitivan na koronavirus. U vojarni na Črnomercu nije uvedena karantena, već je tamo u tijeku izvid epidemiološke službe. Oni vrše sve izvide kako bi vidjeli je li osoba koja je pozitivna na koronavirus bila u kontaktu s ljudima u vojarni”, rekao je za Index ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

14:00

Premijer Andrej Plenković pozvao je na sastanak vodstvo Hrvatskog sabora i predsjednik Klubova zastupnika, objavio je glasnogovornik Vlade Marko Milić na Twitteru.

Šef SDP-a, pak, oglasio se na Facebooku. “Pozivamo predsjednika Vlade da što prije dođe u Hrvatski sabor, da iznese što se sve do sada napravilo i predstavi mjere koje namjerava poduzeti”, napisao je Davor Bernardić.

13:39

Ukupan broj oboljelih od koronavirusa u Bosni i Hercegovini povećan je na 13, nakon što su u petak potvrđena dva nova slučaja.

Kako je tijekom dana potvrdilo ministarstvo zdravstva Republike Srpske, novozaraženi su dijete i osoba mlađe životne dobi, a riječ je o osobama koje su bile u kontaktu s muškarcem i ženom kod kojih je koronavirus otkriven u četvrtak.

“Osjećaju se dobro i sada su u kućnoj izolaciji”, stoji u priopćenju entitetskog ministarstva.

Više pročitajte OVDJE.

13:02

Predsjednik Zoran Milanović obraća se javnosti. Kaže da je u kontaktu s premijerom i ministrima, a vezano uz epidemiju koronavirusa.

“Dosad nije napravljena nijedna greška”, rekao je.

Kaže da je važan i faktor sreće, ali i permanentno djelovanje.

Misli da je dobro da je sada uvedena mjera zatvaranja škola.

Vjerujem da hrvatski pristup ima svoju logiku.

“Ovo što ću reći zvuči grubo, radi se o socijalnoj distanci koju moramo držati jedni prema drugima. Nismo na to navikli. Ljudi će se morati malo više povući u svoj nukleus, u obitelj, manje izlaziti van”, rekao je.

Smatra da navala na dućane nije panika.

“Jasno mi je zašto ljudi kupuju malo više. Ako se neće opskrbiti namirnicama, morat će izlaziti češće. Dobro je da nakupuju malo više, da se opskrbe. To nije panika, moramo stvoriti neke uvjete za život u zatvorenom prostoru”, rekao je Milanović.

Više pročitajte OVDJE.

12:50

Stvari su pod kontrolom, rekao je ministar financija Zdravko Marić nakon sastanka s predstavnicima maloprodajnih lanaca, a nakon što su građani u četvrtak masovnije krenuli u nabavku.

“Svega ima u dovoljnim količinama”, rekao je Marić.

“Nema potrebe za pretjeranim ‘napadima’ na maloprodajne lance, za stvaranjem nekih velikih zaliha”, rekao je Marić.

Isto to potvrđuju i predstavnici lanaca.

Više čitajte OVDJE.

12:32

S ozbirom da se u svim osnovnim i srednjim školama neće održavati nastava od ponedjeljka, 16. ožujka 2020., od ponedjeljka 16. ožujka krenut će izvođenje nastave na daljinu.

U subotu, 14. 3. 2020., organizirat će se virtualni sastanak svih ravnatelja svih osnovnih i srednjih škola s ministricom Blaženkom Divjak, u virtualnoj učionici u 13 sati.

12:18

Predsjednik Republike Zoran Milanović dat će izjavu za medije o aktualnoj situaciji vezanoj uz epidemiju koronavirusa u 13 sati u Uredu predsjednika Republike.

Milanovićevu izjavu pratite UŽIVO na N1.

12:16

Porezna uprava podsjeća građane na načine kojima mogu ispuniti svoje obveze i prava bez potrebe dolaska u prostorije Porezne uprave.

Više čitajte OVDJE.

12:08

Ministar turizma Gari Cappelli u petak je uoči sastanka premijera i članova kriznog stožera u vladi izjavio da su svi svjesni situacije, realni i korektni jedni prema drugima te da nema “mi-vi-oni” nego da zajedno s gospodarstvenicima nastupaju i traže rješenja, a ne svatko za sebe.

Cappelli je izvijestio da će se razgovarati o zdravstvenoj situaciji, te da se danas sastaju i hotelijeri i analizirati situaciju i mjere koje su potrebne, kao i da se ovih dana čuo s predsjednicom udruge privatnih iznajmljivača, te od nje i drugih iz sektora, čeka da se vidi što je najpotrebnije, pri čemu će najvažniji biti kriteriji za pomoć.

Više pročitajte OVDJE.

11:59

Mnogi hrvatski državljani koji rade u Austriji, Njemačkoj ili Sloveniji ne znaju smiju li se vratiti u Hrvatsku i što ih čeka na granici, ali i kod kuće.

Osječanin koji je trenutačno na radu u Austriji, a danas se planira vratiti kući, u strahu je hoće li moći prijeći granicu. U sličnoj su situaciji i brojni drugi hrvatski državljani koji rade u inozemstvu, a ne znaju smiju li se vratiti svojim kućama pa se razne neprovjerene informacije šire po društvenim mrežama, piše Večernji list.

Više pročitajte OVDJE.

11:54

Nakon preporuka nadležnih tijela i odluke Istarske županije kojima su ograničena javna okupljanja, zatvorene škole i vrtići te je ograničeno korištenje javnih prostora, najveća hotelska kuća u Hrvatskoj, porečki Valamar, odlučio je privremeno zatvoriti hotele Diamant u Poreču i Sanfior u Rapcu.

“Nakon preporuka nadležnih tijela i odluke Istarske županije kojima su ograničena javna okupljanja, zatvorene škole i vrtići te je ograničeno korištenje javnih prostora, Valamar je odlučio privremeno zatvoriti hotele Diamant u Poreču i Sanfior u Rapcu. Nakon što je krizni stožer jučer pojačao mjere opreza na granici za državljane Njemačke, Austrije i drugih zemalja, također smo odlučili da ćemo zatvoriti hotele Lacroma i Argosy u Dubrovniku.

U Valamar hotelima nema sumnje niti pojave bolesti COVID-19, ali gostima u ovoj situaciji nismo u mogućnosti pružiti željenu razinu sigurnosti, kvalitete usluge i doživljaja destinacije.

S obzirom na zatvaranje škola i vrtića odlučili smo izaći u susret prvenstveno roditeljima te će zaposlenici Valamara biti na kolektivnom godišnjem odmoru do kraja ožujka. Smatramo da Nacionalni stožer vrlo kvalitetno upravlja s ovom nesvakidašnjom situacijom te da je jedino odgovorno postupanje slijediti njihove preporuke i odluke u zajedničkom cilju što jače prevencije.

Turizam je izrazito važna gospodarska grana pa će Valamar nastaviti usku suradnju s nadležnim tijelima kako bismo u što kraćem roku mogli nastaviti s pripremama za turističku sezonu”, priopćili su iz Valamara.

11:44

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić održat će sastanak s predstavnicima trgovačkih lanaca u vezi situacije s koronavirusom. Sastanak bi trebao početi oko podneva u sjedištu Ministarstva financija, Katančićeva 5, Zagreb, a nakon njega predviđene su izjave.

Više pročitajte OVDJE.

11:07

Premijer se obraća javnosti nakon sastanka s Nacionalnim stožerom i ministrima.

“Stožer nastavlja s aktivnostima kao i dosad. Obraćat će se javnosti dvaput dnevno. Čuli ste jutros na press konferenciji da imamo 31 slučaj”, govori Andrej Plenković.

“Ministar Zdravko Marić nakon ovog sastanka ima sastanak s gospodarstvenima, s predstavnicima maloprodajnih lanaca, kako bismo građanima uputili poruku da nema razloga za paniku, za stvaranje zaliha u mjerama koje su disproporcionalne”, rekao je premijer.

Odgoditi plaćanje poreza…

Vlada će se fokusirati na radna mjesta. “Bez ikakvih dilema odgodit ćemo plaćanje poreza na dohodak i na dobit i doprinosa. Dio prihoda koji će biti manji lokalnim jedinicama proračun će nadomjestiti”, rekao je Plenković.

Nema nastave u školama

“S obzirom da je školski sustav posebno bitan, da su djeca bitna, od ponedjeljka se staje s nastavom na dva tjedna.

Za više razrede i srednjoškolce radi se na online nastavi. Nastavnici od ponedjeljka i dalje dolaze u školu. Djeca o kojima ne mogu brinuti roditelji moći će dolaziti u školu, no nastave kao što je sada, neće biti”, rekao je Plenković.

Isto se odnosi i za fakultete.

Apel za starije građane

“Apeliramo na sugrađane starije dobi da budu posebno oprezni. Oni su najrizičnija skupina, neka se što manje izlažu i neka vode discipliniran način života u ovom trenutku”, rekao je Andrej Plenković.

Više čitajte OVDJE.

10:59

Svi kulturno-umjetnički programi i javna događanja u projektu Europske prijestolnice kulture koji su kroz kalendar događanja najavljeni za održavanje u terminima do 14. travnja, odgađaju se do daljnjeg. Danas je takva odluka donesena na zajedničkom sastanku partnerskih organizacija koje su uključene u realizaciju programa Europske prijestolnice kulture.

Više pročitajte OVDJE.

10:38

Osim što je zabrinulo mnoge građane, širenje epidemije koronavirusa potaknulo je i hrvatske kompanije da uvedu izvanredne mjere te ih se sve više odlučuje na rad od kuće, piše u petak Jutarnji list.

Više pročitajte OVDJE.

10:32

U Banskim dvorima u tijeku je sastanak premijera Andreja Plenkovića s Nacionalnim stožerom civilne zaštite i ministrima u vezi situacije s koronavirusom, a nakon završetka sastanka izjavu će dati Plenković. Jedna od mjera o kojima se razgovara je, kako neslužbeno doznajemo, zatvaranje škola od sljedećega tjedna.

10:28

Stožer civilne zaštite Splitsko dalmatinske županije aktivan je do daljnjega. Na području Splitsko-dalmatinske županije nema osoba pozitivnih na COVID-19. U dogovoru s nadležnim službama, kao i gradonačelnicima Splita i Makarske (osnivačima škola), dogovoreno je da škole i vrtići nastavljaju s radom.

Sanitarni inspektor uputio je dvije osobe u karantenu (jednog hrvatskog i jednog rumunjskog državljanina), dok je jedna osoba upućena na samoizolaciju. U ovom trenutku u karanteni se nalazi 30 osoba.

Preporuka organizatorima događanja je da se strogo pridržavaju preporuka Stožera CZRH i HZJZ. Sve građane pozivamo na odgovorno ponašanje i pridržavanje naputaka Stožera Civilne zaštite RH i HZJZ.

10:25

Učenici i nastavno osoblje više škola u Novome Sadu i okolici u kućnoj su karanteni zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom, nakon što su se vratili s natjecanja u Puli i Poreču, objavila je u petak pozivajući se na neslužbene informacije Radio televizija Vojvodine (RTV).

Više pročitajte OVDJE.

10:12

“Kao predsjedavajuća zemlja Vijećem, Hrvatska mora pokazati vodstvo, jer građani diljem Europe žele vidjeti da Europa ima odgovore na njihove zabrinutosti. Ta poruka mora se proširiti europskim institucijama”, rekao je jutros u Bruxellesu ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Davor Božinović.

10:09

Zbog epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) pozvao je osigurane osobe, naročito one starije dobi, da privremeno odgode svoj dolazak u službene prostorije HZZO-a.

Više pročitajte OVDJE.

10:01

Županijski stožer Civilne zaštite održao je konferenciju za novinare na kojoj je načelnik stožera, Dino Kozlevac, ponovio mjere i kazne za ljude koji krše pravila samoizolacije.

“Imamo preko 1000 ljudi koji su u mjeri samoizolacije. Imamo dojave da se ljudi ne pridržavaju i da se kreću. Apeliram na te ljude da se stave u prostore u kojima moraju biti. Najjače apeliramo na njih da poštuju tu mjeru, jer nemaju pravo ugrožavati ni sebe ni svoje ukućane, ali niti susjede i ostale građane. Neka građani dojavljuju, ako znaju za takve slučajeve. Od danas kreće represija. Postoji represivna mjera, od jučer je proglašena epidemija, znači, neki se zakonski propisi derogiraju i uvode mogućnosti donošenja mjera zaštite stanovništva od bolesti”, rekao je Kozlević.

Više pročitajte OVDJE.

9:38

Kasno sinoć, odnosno noćas, stigla su tri analitička slučaja od osoba koje su u obradi, od tih osoba su još dvije osobe pozitivne na koronavirus. U Istarskoj županiji imamo četiri osobe novooboljele, rekli su na konferenciji za novinare Stožera Istarske županije.

To su osobe koje su boravile i radile u Italiji.

9:36

Australskom ministru unutarnjih poslova Peteru Duttonu u petak je potvrđen koronavirus i smješten je u bolnicu u sjeveroistočnom Queenslandu. 

U Australiji je 156 zaraženih, a troje umrlih. Vlasti očekuju nagli porast oboljelih u idućim tjednima s dolaskom zime. 

Bivši ministar zdravstva Dutton bio je u utorak na sastanku u Sydneyju s premijerom Scottom Morrisonom i drugim članovima kabineta, rekla je glasnogovornica. “Jutros sam se probudio s temperaturom i grloboljom”, priopćio je Dutton. “Osjećam se dobro i informirat ću vas o svom stanju.”

Više pročitajte OVDJE.

9:30

Ugledni hrvatski znanstvenik, Ivan Đikić, gostovao je u Novom danu i komentirao situaciju sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu.

Đikić je u studiju N1 istaknuo da se protiv koronavirusa može boriti samo oprezom i znanjem. Istaknuo je da je starija populacija najosjetljivija te da se treba pratiti širenje virusa u bolnice i staračke domove, jer se tamo nalazi krizna populacija, na koju se mora obratiti posebna pozornost. Dodao je da je sve što se događa u Kini i Italiji sastavni dio novog znanja u ciklusu širenja virusa.

“Italija je ušla u taj jedan krug nekontroliranog eksponencijalnog širenja virusa prije nego je zdravstvana zajednica uspjela reagirati. Za Italiju trebamo pokazati puno više solidarnosti i pomoći, od njih možemo puno naučiti, jer ono što se u Hrvatskoj događa na vrlo pametan način – naša epidemiološka služba odgađa širenje virusa u populaciji”, rekao je Đikić.

Više pročitajte OVDJE.

9:29

Sastanak Stožera s premijerom Andrejem Plenkovićem održat će se u 10 sati u Banskim dvorima.

9:02

Imamo četiri nova bolesnika, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na press konferenciji Nacionalnog stožera. Dvoje ih je u Puli i dvoje u Zagrebu. Ukupno je u Hrvatskoj zaraženo 31 osoba.

Alemka Markotić, ravnateljica klinike Fran Mihaljević, kaže da svi imaju blaži oblik bolesti.

“U Zagrebu se radi o dva obiteljska kontakta od poznatih bolesnika, a u Puli se radi o jednom ugostitelju koji se vratio iz Italije. A druga osoba je ostvarila kontakt s osobom u Zagrebu koja je došla iz Švicarske i koja je kasnije postala zaražena. Epidemiološka situacija je još uvijek povoljna. U svim ovim mjestima u kojima imamo bolesnika smo tražile kontakte”, rekao je Capak.

Broj će rasti

“Broj sljedećih dana će porasti. Mi o svemu revno i točno izvještavamo. Nadamo se da će epidemija početi jenjavati uskoro. Bitno je znati preko 80 posto bolesnika imaju vrlo blagu sliku. Neki ni ne znaju da su bolesni. Ne treba se bojati, trebamo biti oprezni. Možemo imati savršene mjere, odgovornost svakog od nas je najveća. Izbjegavati javna okupljanja, izbjegavati sve što nije nije nužno. To može znatno utjecati na epidemiološku sliku”, rekao je Beroš.

Više čitajte OVDJE.

8:52

U 9 sati počinje press konferencija Stožera Civilne zaštite na kojoj će ministri i liječnici otkriti nove informacije o koronavirusu u Hrvatskoj.

8:34

U Srbiji je do jutros u 8 sati registriran ukupno 31 potvrđen slučaj zaraze koronavirusom, priopćilo je srpsko Ministarstvo zdravstva.

U nacionalnom referentnom laboratoriju Instituta Torlak do jutros u 8 sati testirano je ukupno 214 osoba koje su ispunjavale kriterije definicije slučaja.

Više pročitajte OVDJE.

8:22

Informacije govore da se virus ne širi slobodno po zemlji, nego se radi o slučajevima importiranima iz drugih zemalja, javila je naša reporterka Katarina Brečić.

8:19

Koordinacijski sastanak ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak s ravnateljima s područja Istarske županije održat će se u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu.

8:12

Pitanje zašto je Italija toliko teško pogođena virusom i dalje je ključno, a odgovora je malo. Neki stručnjaci kažu da su zaštitne mjere na samom početku bile preslabe i da je virus cirkulirao neotkriven neko vrijeme. Kao drugi razlog navode se tijesni kontakti Italije s Kinom u trgovini i turizmu. A što se tiče uloge koju u svemu tome igra slučajnost, to se ne može znati.

Više pročtajte OVDJE.

7:53

Iz Hrvatskog autokluba u petak su savjetovali vozačima i putnicima da se prije putovanja u susjedne države, osobito u Italiju, dobro informiraju na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite i na stranicama HAK-a te pokušaju odgoditi putovanja na rizična područja.

Više pročitajte OVDJE.

7:48

“Situacija se komplicira, ali to je očekivano. Još nema slobodne cirkulacije virusa. Ako se to desi, odgovorit ćemo na tu ugrozu novim mjerama. Naš zdravstveni sustrav ima dovoljno kapaciteta da pruži bolesnima adekvatnu pomoć”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u emisji HRT-a ‘U mreži Prvog’.

Oboljeli imaju blagu kliničku sliku u velikoj većini slučajeva, to treba reći i smanjiti paniku, dodaje Beroš, koji kaže i da je izvjesno da će broj oboljelih porasti.

Kaže i da zatvaranje škola “čarobni štapić, one bi bile zatvorene”.

“Većina europskih zemalja ima stav da škole ne treba zatvarati ako nema lokalne transmisije. Na području Istarske županije bila je drugačija situacija, veliki je broj Talijana dolazio i smatrali smo da je to bilo optimalno, zatvoriti škole… Kada se detektira prvi slučaj transmisije među pučanstvom, poduzet ćemo nove mjere, a to je i zatvaranje škola“, rekao je ministar zdravstva.

Više pročitajte OVDJE.

7:15

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak kazao je da se u Hrvatskoj testira svaka osoba za koju se sumnja da ima koronavirus. “Postavili smo kriterij zasad da je to osoba koja je bila u kontaktu s oboljelom osobom ili dolazi iz zaraženog područja i ima simptome”, odgovorio je Capak na pitanje zašto ne testiramo više osoba.

Potvrdio je da osoba ne mora imati simptome, a da je ipak zaražena koronavirusom i da može zaraziti druge.

“To su tzv. asimptomatski kliconoše, a i osobe u inkubaciji mogu biti zarazne, a još nemaju simptome. No, u tome vam testiranje neće pomoći da se obeskličite. Mi ponekad i napravimo kod kontakata test, ali to je zato da one ostale kontakte oslobodimo, da vidimo, ako je osoba pozitivna, onda je možda proširila virus, a ako je negativna, onda nije mogla širiti virus”, kazao je Capak.

Više pročitajte OVDJE.

7:12

Muškarcu koji je jučer u 7 ujutro doveo dijete na vađenje krvi u Dječju bolnicu u Klaićevoj u Zagrebu i ondje boravio dva sata, a u to vrijeme je trebao biti u samoizolaciji zbog sumnje na koronavirus može biti prekršajno i kazneno gonjen. Naime, prema članku 180. Kaznenog zakona koji govori o širenju i prenošenju zarazne bolesti može se kazniti zatvorskom kaznom do dvije odnosno tri godine.

Više pročitajte OVDJE.

6:58

Grad Wuhan, izvorište zaraze koronavirusa, bilježi drugi dan zaredom jednoznamenkast broj oboljelih jer je prijavljeno pet novih slučajeva, objavila je kineska vlada.

U ostatku pokrajine Hubei, izuzevši grad Wuhan, nije bilo novih slučajeva zaraze i to po osmi dan zaredom, a u cijeloj Kini je u četvrtak zabilježeno osam slučajeva, sedam manje nego u srijedu.

Više pročitajte OVDJE.

6:56

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u četvrtak nakon kriznog sastanka s premijerima saveznih zemalja posvećenog novom koronavirusu kako se zemlja nalazi u jedinstvenoj i iznimnoj situaciji.

“Situacija je još neuobičajenija nego u vrijeme bankarska krize. Naša je zadaća spasiti ljudske živote, ali i pobrinuti se za to da gospodarstvo funkcionira”, rekla je Merkel. “Ovo je sve samo ne još samo jedna mala epizoda u povijesti naše zemlje. Ovo je rez koji od svakog od nas iziskuje mnogo”, kazala je ona i dodala kako je s premijerima saveznih zemalja dogovorila posebne mjere u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom.

Više pročitajte OVDJE.

6:51

BBC javlja da je Sophie Trudeau, supruga kanadskog premijera Justina Trudeaua, pozitivna na koronavirus. Ima blage simptome, a Trudeau je najavio kako će se izolirati na dva tjedna.

Više pročitajte OVDJE.

6:44

Danas se u 9 sati održava redovna press konferencija Nacionalnog stožera stožera. Nakon toga, članovi stožera idu na sastanak u Vladu kod premijera Andreja Plenkovića. Kako neslužbeno doznajemo, u pripremi su nove mjere za borbu protiv širenja epidemije koronavirusa.

Premijer Andrej Plenković najavio je da se od ponedjeljka obustavlja nastava u školama i na fakultetima.

Predsjednik Zoran Milanović smatra da dosad u Hrvatskoj nije napravljena nijedna greška.

Prema posljednjim podacima, u svijetu je 134.803 ljudi oboljelo od koronavirusa. Umrlo je gotovo 5.000 ljudi, a izliječeno je njih više od 70.000.

U Italiji je oboljelo više od 15 tisuća ljudi, umrlo ih je 1.016, a oporavilo ih se 1.258.