Radnici saniteta prekidaju bijeli štrajk: "Pacijenti su nam na prvom mjestu"

Vijesti 13. ožu 202019:30 > 19:36
Nikola Cutuk/PIXSELL / ilustracija

Nakon samo jednog dana radnici sanitetskog prijevoza koji su bili u bijelom štrajku isti su prekinuli. Razlog je epidemija koronavirusom.

Kako je početkom ovog tjedna u telefonskom razgovoru za N1 potvrdio povjerenik Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza Karlovac Tomislav Cerovac, u četvrtak su sanitetski radnici u nekoliko županija i gradova stupili u bijeli štrajk.

VEZANE VIJESTI

Radnici su time željeli upozoriti na sve lošije radne uvjete i kršenje Pravilnika o sanitetskom prijevozu, kazao nam je tom prilikom Cerovac, pa nam je tako i objasnio kako se prema navedenom pravilniku svi prijevozi sanitetskog prijevoza moraju dogovoriti 24 sata unaprijed, a njima se događa da u danu odrade 30.

Tijekom bijelog štrajka radnici su vožnju obavljali samo onako kako je definirana spomenutim Pravilnikom o sanitetskom prijevozu.

Kako nam je u telefonskom razgovoru danas rekao Cerovac, radnici saniteta će s akcijama prestati jer su im pacijenti na prvom mjestu te su svjesni ozbiljnosti trenutne epidemije.

“Ne odustajemo od naših akcija i zahtjeva, ali čekamo da se smiri situacija s koronavirusom. Nas ćemo zbog pacijenata staviti po strani, jer smo ipak tu da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija”, kazao nam je Cerovac.

#related-news_0

“Od danas prekidamo sa svojim aktinostima jer je situacija eskalirala. I bez obzira na to što nije proglašeno izvanredno stanje, mi ćemo sebe staviti po strani jer nam je zdravlje građana na prvom mjestu”, smatra Cerovac.

“Mi se brinemo za naše pacijente i u konačnici našu državu”, dodaje te upozorava kako su radnici saniteta nalaze u nezavidnoj situaciji. Sanitetski prijevoz u ovakvim situacijama poput epidemije koronavirusom funkcionira kao hitni prijevoz, ali ne i kada se odlučuje o koeficijentima i visini plaće. Stoga oni rade za plaći od oko 5.000 kuna.

#related-news_0

“Stoga ćemo sa svojim zahtjevima i akcijama nastaviti kada se situacija smiri. Ali sada su, kao i uostalom uvijek u našem poslu, na prvom mjestu – pacijenti”, zaključuje Cerovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.