HLJK s Crvenim križem radi na projektu dostave lijekova potrebitima

Vijesti 21. ožu 202020:37 > 20:39
Pixabay / Ilustracija

Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) radi s Crvenim križem RH na projektu dostave lijekova svima koji nisu u mogućnosti to napraviti sami, a realizacija se očekuje idućih nekoliko dana, rekla je u subotu predsjednica HLJK-a Ana Soldo.

Napomenula je da je potrošnja nekih preparata skočila za 100 puta, ali da nove zalihe lijekova stižu.

“Nestašice lijekova su stalni problem, a očekuje se da će zbog logističkih problema nestašica biti pojačana. Zatvaraju se granice, bit će ograničeno kretanje logistike tako da će pojedini pacijenti osjetiti nestašicu, ali važno je da komuniciramo sa HZZO-om i Stožerom kako bi se to premostilo”, kazala je Soldo za Novu TV.

Dodala je da ljekarnici pacijentima u slučaju nestašice mogu pripisati zamjenski lijek.

Predsjednica HLJK-a rekla je i da je, prema dojavama ljekarnika s terena, danas detektirano sedam osoba koje su, unatoč apelima, ušle u ljekarne i time prekršile mjeru samoizolacije zbog sumnje na koronavirus.

Naglasila je kako su i ljekarnici ušli u program praćenja osoba koji su u samoizolaciji. Prije nego pacijenti uđu u ljekarnu, pregledaju se njihovi podatci sa zdravstvene iskaznice i prema tome postupa, a prema potrebi, prijavljuje se državnom inspektoratu, pojasnila je.

Ljekarne rade puno radno vrijeme, rekla je Soldo, poručivši da su ljekarnici angažirani jer je jučer otkriveno čak 54 osobe koje su prekršile mjere samoizolacije.

“I danas imamo ljude koji ugrožavaju sve nas. Danas njih sedam”, kazala je Soldo i pozvala građane koji su u samoizolaciji da se drže mjera.

Više o događajima vezanim za koronavirus možete pročitati OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.