Spas od talijanskog scenarija: Epidemija se suzbija solidarnošću

Vijesti 23. ožu 202011:06 > 11:15
N1

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo gostovala je u Novom danu gdje je između ostalog odgovarala na pitanja čitatelja i gledatelja u rubrici "Pitajte stručnjake na N1".

O ibuprofenu je dosad u javnosti u kontekstu koronavirusa bilo brojnih informacija, od kojih su mnoge kontradiktorne, no Ana Soldo kaže da ne postoji nijedan znanstveni dokaz koji povezuje korištenje ibuprofena s pogoršanjem bolesti. Poručila je pacijentima kojima je taj lijek propisan da slobodno nastave koristiti terapiju osim ako nadležni liječnik ne odluči drugačije.

VEZANE VIJESTI

Spadaju li i osobe s alergijama u rizičnu skupinu? To jest, pospješuju li alergije zarazu koronavirusom, budući da alergeni nadražuju respiratorni sustav? Počela je sezona i pluća su mi osjetljivija i podložnija nego inače.

Ljudi s alergijama su podložni pojačanim virusnim infekcijama, ali za povezanost koronavirusa i alergije nemam znanstvene podloge. Kronični bolesnici kao i oni s alergijama bi trebali ipak ostati doma.

Ostaje li virus na cesti i drugim površinama (zemlja, trava) i ako da koliko sati? Možemo li virus prenijeti na cipelama i mogu li psi na šapama donijeti virus u kuću? Ako da, kako postupati?

Virus se zadržava na površinama. Bilo bi dobro čistiti i pse i cipele ako imamo sumnju da smo bili u doticaju s oboljelim, da se to odmah opere. Svaka od tih mjera će pomoći u sprečavanju širenja epidemije.

Prenose li komarci koronavirus?

Ne znam. Još se ne zna.

Je li opravdano dezinficiranje grada, najavljeno od gradonačelnika?

Opravdane su sve mjere koje će spriječiti širenje epidemije. Stožer zna najbolje i treba ih pratiti. Kina je vrlo brzo uvela najstrože mjere i sad imaju najmanje oboljelih i umrlih, Italija je kasnila s tim mjerama. Budite oprezni, sve samo o nama ovisi…

Na pitanje pacijenta koji boluje od tjeskobe, smije li piti tablete za smirenje, Soldo kaže da je tjeskoba indikacija koja traži lijek za smirenje. “Bilo bi dobro da osoba kontaktira svog liječnika i savjetuje se da on proširi terapiju”, rekla je.

#related-news_0

Što se tiče zamjenskih dezinfekcijskih sredstva, Soldo je rekla da medicinskog alkohola nedostaje jer je prodaja porasla 50 puta.

“Najbitnije je prati ruke sapunom i što toplijom vodom. Alkohol mora imati određenu koncentraciju da bi bio dezinficijens”, objasnila je.

Što se tiče šivnih tekstilnih maski, rekla je da je nivo zaštite sličan onoj kirurškoj – čuva od kapljičnog prijenosa. Pomaže svaka vrsta zaštite, čak i šal, napomenula je. Dodala je da treba osvježavati prostor i piti puno tekućine jer se virusi manje lijepe za sluznicu ako je hidrirana.

Već je prije desetak dana Hrvatska ljekarnička komora izdala ograničenja za količinu izdavanja lijekova po osobi – dvije kutije po pacijentu za lijekove bez recepta, a za kronične bolesnike zaliha za mjesec dana. Domovi zdravlja uveli su mjere izdavanja uputnica kroz prozore i vrata.

“Kolegijalnost će nas spasiti od talijanskog scenarija. Epidemija se suzbija solidarnošću”, naglasila je na kraju.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.