Ugostitelj iz Istre prva je žrtva koronavirusa u Hrvatskoj

Vijesti 25. ožu 202017:13 > 17:17
N1

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite potvrđeno je da je muškarac iz Istre preminuo od koronavirusa. U Hrvatskoj je 442 slučajeva koronavirusa, 24 su novozaražena.

“Novozaraženih osoba je 24, što znači da je ukupan broj dosad oboljelih 442. U zadnja 24 sata zaraženo je 60 novih osoba, što znači da nam se broj ne povećava. U subotu smo imali 87 novih slučajeva, ali nakon toga taj broj pada. To daje nadu da će naš rast slučajeva biti više položen nego uspravan”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Potvrđeno je da je patološki nalaz umrle osobe iz Istre pokazao da je osoba umrla od koronavirusa”, kazao je Capak. 

“Dobra vijest je da se nije povećao broj bolesnika na respiratoru. Nije dobro što je jedan od tih bolesnika u pogoršanju, ali se ipak nadamo da ćemo uspjeti uraditi sve da mu se stanje poboljša. Od jutra je osam novih pozitivih hospitlaizirano i nekolio je osoba na promatranju sa simptoima koji čekaju test da se vidi jesu li zaraženi”, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

VEZANE VIJESTI

Na upit primjenjuju li kombinaciju lijekova sa sumamedom, Alemka Markotić kazala je da za sada ne. “Nema potrebe da se ide iracionalno sa Sumamedom. On ne može djelovati na virus, ali može djelovati na imunološki sustav tako da smiruje upalu. Tu treba biti pametan i ne treba istrčavati s tim lijekom. Istraživanja pokazuju da virus u nekoliko prvih dana utišava naš imunološki sustav te mu se tako omogućava brže širenje i izazivanje veće štete na organizmu. Kada bismo išli davati Sumamed morali bismo imati studiju da bismo vidjeli da on ne može naštetiti”, kazala je Markotić.

Što se tiče situacije u Vinogradskoj bolnici gdje je više od 200 liječnika i medicinskih sestara u izolaciji, Capak je rekao da nema novih informacija o tome te je dodao i da će obavijestiti javnost čime bude znao više.

Upitan hoće li se za neke bolnice morati povlačiti novo osoblje i liječnici, ako ih neće biti dovoljno, Capak je rekao da uvijek postoji opcija da druge bolnice u Hrvatskoj preuzmu pacijente ako neke neće imati dovoljne kapacitete.

Stožer civilne zaštite Istarske županije 18. ožujka obavijestio o smrti osobe

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Istarske županije 18. ožujka, podsjetimo, članovi Stožera kazali su kako je na njihovom području umrla jedna osoba. Rekli su da se radi o osobi koja je bila u samoizolaciji u Brtonigli.

Na konferenciji za novinare ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak tada je rekao kako je testom potvrđeno da je osoba bila pozitivna na koronavirus.

“Međutim, je li to smrt od koronavirusa ili ne, konačnu riječ treba dati patolog nakon što se obavi obdukcija”, rekao je tom prilikom Capak.

Ministar Vili Beroš tada je potvrdio isto. Obavljena je obdukcija, a rezultati obdukcije objavljeni su danas.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite OVDJE

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.