GONG: Zahtjevi za očuvanje demokracije u vrijeme koronavirusa

Vijesti 28. ožu 202011:20 > 11:23
N1

GONG je u subotu poručio kako u borbi za zdravlje ne smijemo izgubiti demokraciju, a Vladu, Sabor i predsjednika Repubike su pozvali da odgovore na zahtjeve za njezino očuvanje.

Razna ograničenja građanskih prava i sloboda, kojima svjedočimo nakon uvođenja mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, zahtijevaju odlučne mjere kako bi sačuvali demokratske institucije i procese, poručuje GONG u priopćenju.

Posebno opasnim, kažu, drže nedavni pokušaj suspenzije rada parlamenta, kojim bi se Hrvatska svrstala uz bok Orbanovoj Mađarskoj, a premijer bi donosio zakone dekretom.

Zabrinjava ih i najava izmjena Zakona o elektroničkim komunikacijama, kojima bi se omogućilo praćenje lokacija mobitela građanki i građana te stoga

Popis svih izvanrednih mjera

GONG stoga zahtijeva popis svih izvanrednih mjera. Od vlasti tražimo da objavljuju na jednom mjestu popis svih nacionalnih i lokalnih izvanrednih mjera. Javnost treba znati koje tijelo ih je donijelo i temeljem kojeg propisa. Na taj će način svi imati jasniji pregled onog što im se događa s pravima i slobodama u vremenu ove krize, poručuju.

VEZANE VIJESTI

Traže i strogo ograničeno trajanje svih izvanrednih mjera. Sve izvanredne mjere koje se uvode zbog sprečavanja širenja koronavirusa moraju biti razmjerne, ali moraju imati i ograničen rok trajanja jer bi se, kažu, u suprotnom moglo dogoditi da ostanu na snazi i nakon pandemije.

GONG traži i uvođenje parlamentarno-građanskog nadzora. Najavljeno praćenja lokacija mobitela problematična je mjera zbog mogućeg opsega praćenih osoba, ali i same svrsishodnosti. Ovdje je, ali i u svim sličnim mjerama, nužan parlamentarno-građanski nadzor kako bi se spriječile moguće zloupotrebe, ističu te dodaju da bi izvanredne mjere trebale nadzirati ad-hoc tijela sastavljena od zastupnica u parlamentu i predstavnica civilnog društva.

Dvotrećinska parlamentarna većina za ograničenja ljudskih prava

Traže i dvotrećinsku parlamentarnu većinu za ograničenja ljudskih prava i sloboda. Sva ograničenja koja se odnose na ljudska prava i građanske slobode, poput nadzora lokacija putem mobitela, trebala bi biti donesena isključivo dvotrećinskom većinom u parlamentu. Nužno je, kažu, osigurati što veću legitimnost i dobiti što širi konsenzus za izvanredne mjere.

GONG zahtijeva analizu uvođenja dopisnog i elektroničkog glasanja. Organizacija i provođenje parlamentarnih izbora do kraja godine mogli bi biti neizvjesni zbog zdravstvene krize. Zato tražimo od vlasti da hitno analiziraju kapacitete i naprave sigurnosnu procjenu za uvođenje dopisnog i elektroničkog glasanja, stoji u priopćenju.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.