Dronovi HV-a pomažu u utvrđivanju štete potresa u Zagrebu

Vijesti 04. tra 202008:39 > 08:43
Josip Ninković

Dronovi Hrvatske vojske pomažu u utvrđivanju štete jakog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i nanio veliku materijalnu štetu, a pomoću snimljenog materijala napravljen je detaljan prikaz stanja objekata u gradu.

I gotovo dva tjedna nakon jakog potresa u Zagrebu se utvrđuje šteta, a grad je iz zraka danima dronovima snimala Hrvatska vojska. Sate videomaterijala usporedili su sa satelitskim snimkama prije potresa i sve složili u najdetaljniji prikaz Zagreba iz zraka – nakon potresa, objavila je Hrvatska televizija.

“Preklapanjem sloja oštećenih zgrada i adresnog modela možemo vrlo lako dobiti prostorni pregled, znači prostorni katalog svih oštećenja u Gradu Zagrebu”, rekao je za HTV natporučnik Filip Poljak s Odsjeka GEOINT, Obavještajna pukovnija.

VEZANE VIJESTI

To znači da je na ovoj karti moguća šetnja po krovovima u gradu, označenim ulicama i kućnim brojevima – ona ne može poslužiti za procjenu štete, ali će mnogim službama dobro doći kao pomagalo. Mogu klasificirati oštećenja kao opasnija i manje opasna te prema tome reagirati.

” Sam prikaz na kraju izgleda dosta intuitivno, to je nekakav prikaz kao u google kartama, znači imate satelitske snimke od prije i poslije i imate adresni model, vidite ulice, kućne brojeve, orise zgrada i nova oštećenja”, kaže Poljak.

Da bi ovaj prikaz nastao, dronovi su letjeli satima, snimili su više od 200 GB materijala.

#related-news_0

“Izviđanje iz zraka zasigurno je jedna od disciplina koje HV ustupa na korist zajednici i građanima. Sustavi koje mi imamo su moderni sustavi, dobri i novi sustavi. Mogu čak reći da je to u ovom trenutku, kada su u pitanju multirotori i dronovi tzv., čak i vrh tehnologije”, rekao je bojnik Mario Maslov, zapovjednik Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Ističe da je tehnologija i sposobnost HV-a pomogla u otkrivanju mnogih opasnosti koje prijete s krovova, a nisu vidljive sa zemlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.