U Osijeku dvoje novozaraženih, epidemija pod nadzorom

Vijesti 07. tra 202013:22 > 13:24
Davor Javorovic/PIXSELL

Zaraza koronavirusom u zadnja 24 sata potvrđena je za dvije osobe u Osječko-baranjskoj županiji koja sada ukupno broji 96 oboljelih, rekli su u utorak iz županijskog Stožera civilne zaštite te poručili kako je epidemija i dalje pod nadzorom.

Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul rekao je kako je u protekla 24 sati u Zavodu i osječkom KBC-u obavljeno 118 testova, od čega su dva nalaza bila pozitivna na Covid-19, oba iz Osijeka.

Kožul je dodao da su tri osobe izliječene, a 30 ih je hospitalizirano u osječkom KBC-u od kojih su četiri na respiratoru u malo težem stanju, ali nisu toliko vitalno ugrožene.

Četvero oboljelih smješteno je u našičkoj bolnici i nisu vitalno ugroženi, dok se u samoizolaciji trenutno nalazi 421 osoba.

Kožul napominje da su svi zaraženi pod nadzorom te su obrađeni svi njihovi kontakti, pa izražava nadu da neće biti nekih ozbiljnih posljedica po zdravlje pučanstva. Ovi brojevi govore da epidemiju strogo držimo pod nadzorom, poručio je.

Za kupce spremni otvoreni dijelovi tržnica

Župan Ivan Anušić izvijestio kako su za kupce spremni otvoreni dijelovi tržnica, koji će sutra početi s radom u Osijeku, Đakovu, Valpovu, Belišću, Našicama i Belom Manastiru te baranjskoj općini Kneževi Vinogradi.

Tržnica u Donjem Miholjcu vjerovatno će prekosutra biti spremna za otvaranje.

“Ovo je obavijest svim OPG-ovima i proizvođačima,ž koji su do sada prodavali proizvode na tržnicama da kontaktiraju komunalne tvrtke koje upravljaju tržnicama, radi dogovora oko operativnog dijela funkcioniranja tržnica”, rekao je Anušić.

Naglasio je potrebu održanja balansa između ekonomije i sigurnosti, ali da ovu mjeru treba poduzeti kako bi na životu održali gospodarstvo, posebice OPG-ove, lokalne obrtnike i poduzetnike.

Novinari su načelnika osječko -baranjske policije Ladislava Becu pitali hoće li biti sankcioniran svećenik iz Čepina koji je na Cvjetnicu služio misu za oko 30 ljudi, ili je to nadležnost Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Bece je odgovorio kako je policija provjerila tu situaciju, ali da nije na njoj da zabranjuje vjerske obrede jer to “rješava crkva”.

“Mi pišemo izvješća i dostavljamo nadležnima, koji to trebaju procesuirati”, istaknuo je i dodao kako nije na policiji da odlučuje o procesuiranju, već da evidentira kršenje propisanih mjera i o tome izvijesti nadležni inspektorat.

Izvijestio je kako je policija u protekla 24 sata zaprimila sedam dojava o kršenju samoizolacije, što je u četiri slučaja i potvrđeno – tri u Osijeku i jedan u Belišću.

Ocijenio je kako se većina građana pridržava propisanih zaštitnih mjera, no još uvijek ima manji broj neodgovornih koji ovu situaciju nisu shvatili ozbiljno, pa im je poručio da će ih policija sankcionirati.

Više o događajima vezanim za koronavirus možete pročitati OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.