Naša reporterka Vanja Kranic razgovarala je s Pavlom Jeličićem, specijalistom epidemiologije i zdravstvene ekologije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Epidemiolog Pavle Jeličić prvo je objasnio kako izgleda dezinfekcija kada to službeno nalože epidemiolozi HZJZ-a. On je kazao kako se dezinfekcija provodi na osnovu epidemiološke analize te kako se za to angažira ovlaštena tvrtka koja ima ovlaštenje za rad Ministarstva zdravstva.
Sve ovisi o procjeni epidemiologa, kazao je Jeličić. “Ovisi o tome kako epidemiolog procjeni. Ako imamo zaraženu osobu koja se kretala u većem prostoru i imala kontakte s više ljudi, ako se radi o većem prostoru. Sve se to uzima u obzir.”
Što se tiče stručne dezinfekcije u stanovima, Jeličić kaže kako to uglavnom ne preporučaju.
“Pa za to ne preporučamo dezinfekcije od strane ovlaštene osobe, nego je HZJZ dao upute kako bi ljudi koji žive u stanovima trebali provoditi dezinfekciju. Dezinfekcija se može provesti normalnim sredstvima koje imamo doma, samo treba pratiti upute HZJZ-a. Ako se držimo preporuka, ne bi trebalo biti problema”, kazao je Jeličić.
Neki gradovi, primjerice u Kini, dezinficirali su cijele ulice. Jeličić pak kaže kako je to s epidemiološkog stajališta neutemeljeno.
“Dezinfekcija gradova i ulica nema nikakvog opravdanja. U najeminentnijim časpisima analizirali su to što se provodilo u Kini i nisu našli opravdanje za to. Ovo je bolest koja se prenosi kapljično, stoga dezinfekcija zraka, ulica, nema smisla. Prvo, sunce također djeluje kao vrsta dezinficijensa. A drugo, tu je i ekološka komponenta. Sva ta količina dezinficijensa završava u okolišu, a oni mogu dovesti do razvoja superbakterija,” upozorava.
“Mi smo na vrijeme dali stručno mišljenje da gradovi to ne rade. Zašto to rade, ne znam. Možda za smirenje građana. Sa stručnog stajališta to je neopravdano”, istaknuo je Jeličić.
#related-news_0
S obzirom da se često preporučuje redovito čišćenje i dezinfekcija primjerica stubišta u zgradama, Jeličića smo upitali što to tčno znači ‘redovito’.
“Teško je definirati što znači redovito. Mi bismo htjeli da se to radi svaki dan, ali također znamo da dezinfekcija traje. Kada je i provedete postoji šansa da se to odmah kontaminira. Bitno je često i redovito. Jednom tjedno, dva puta tjedno. Bilo bi najbolje kada bi se moglo svaki dan, ali svjesni smo da to u financijskom i organizacijskom dijelu nije održivo. Bitno je da je redovito”, kazao je Jeličić.
Zaključno je još jednom ponovio savjete koji su najvažniji za borbu s koronavirusom.
“Ono što je jako bitno – dezinfekcija kao dezinfekcija je jako bitna jer ona uništava mikroorganizme. Ali ne treba zaboraviti osobnu higijenu, socijalnu distancu, perite ruke, kada radite s hranom imajte dobru higijensku praksu. I naravno – ostanite doma.”
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.