Korona u domu za starije: "Velika nepoznanica kako je virus ušao u dom"

Vijesti 09. tra 202011:46 > 11:50
N1 Hrvatska

Štićenica Doma za starije i nemoćne u Koprivnici zaražena je koronavirusom. U program N1 Televizije javila se ravnateljica županijskog doma Vesna Križan.

Radi se o ženi rođenoj 1938. godine koja je trenutno smještena u koprivničkoj bolnici. Žena je otprije teže bolesna, a stanje joj se počelo pogoršavati prošlog petka, potvrdila je danas lokalnim medijima Vesna Križan, ravnateljica županijskog Doma.

“Osoba iz doma za starije je u bolnici, imala je respiratorne simptome. Radi se o upali pluća, u dobrim je rukama. Danas smo saznali da se radi o pozivinoj osobi, živjela je u jednokrevetnoj sobi, zadnjih 10 dana je boravila u sobi, hranu je dobivala na ulazu u svoju sobu.

VEZANE VIJESTI

Bila je pregledana i tijekom pregleda je pokazivala znakove kašlja i temperatura. Dobila je antibiotike i stanje se nije poboljšalo”, rečeno je danas na press konferenciji županijskog stožera.

Navedeni dom za starije i nemoćne ima 268 štićenika, a ravnateljica doma Vesna Križan javila se telefonom danas i u program N1 Televizije gdje je objasnila što se točno dogodilo.

“Velika je nepoznanica kako je virus ušao u naš dom. Radi se o gospođi koja je 1938. godište sa specifičnom kroničnom bolesti čije detalje ne smijemo iznositi”, kazala je Križan.

Također je rekla kako se s korisnicom koja je u bolnici čula danas ujutro da provjeri kakvo je njeno stanje. “Mi smo nju nazvali, ona se nama javila i rekla da je relativno dobro. Ja naravno nisam liječnik i ne mogu komentiati.

Nije savršeno, jer ne bi bila u bolnici, ali razgovarali smo. Kako će dalje sve ići ne znam. Nadam se da će biti dobro jer su mjere poduzete na vrijeme. Na vrijeme je dobila medicinsku skrb i sad se nadamo da će to sve dobro završiti za nju i za nas”, kazala je i dodala:

#related-news_0

“Ono što je sretna okolnost je ta da je gospođa u jednokrevetnoj sobi i u hodniku koji inače nije previše prometan.”

Objasnila je i kako je tekla kronologija događaja te koliko im je trebalo za reakciju.

“Gospođa je dobila temperaturu, doktorica ju je pregledala, dala antibiotik i čekalo se dan-dva da antibiotik djeluje. Kad antibiotik po učinku nije odradio ono što je doktorica mislila da je, ponovila je nalaze i vidjela da treba nešto više poduzeti i ona je to odradila.”

Ravnateljica doma također je kazala kako su po protokolu obavijestili sve epidemiološke službe.

“Čim smo dobili ujutro nalaz, javili smo svima kojima trebamo po protokolu. Napravljeno je sve što smo mogli. Zato smo i komunicirali s gospođom da provjerimo jesmo li koga izostavili iz njenih kontakata. Čekamo brisove korisnika i zaposlenika. Nas kao dom apsolutno intersira otkud je to došlo. Problem su osobe koje mogu nositi virus, a da to ne znaju”, kazala je Križan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.