Četiri osobe kršile samoizolaciju, a na Trešnjevci radili kafić i pekarna

Vijesti 13. tra 202012:06 > 12:13
Emica Elvedji/PIXSELL

U 12 sati počela je redovna dnevna konferencija za medije o stanju u Zagrebu. Trenutno su 2864 osobe u samoizolaciji, pozivam ih da se suzdrže, poručio je načelnik PU Zagrebačke Marko Rašić.

Prije gradonačelnika Bandića o stanju u Zagrebu što se tiče potresa i koronavirusa govorili su djelatnici Grada. Tijekom uskrsnih blagdana testirano je 320 građana, od toga je 13 Covid pozitivnih. Trenutno je u Zagrebu 408 zaraženih koronavirusom.

Kršenja mjera

Marko Rašić, načelnik PU Zagrebačke, kazao je kako PU zagrebačka nastavlja sa svojim aktivnostima u borbi protiv koronavirusa. “U zadnja dva dana evidentirali smo četiri osobe koje su kršile mjere samoizolacije. To je u odnosu na ranije razdoblje nešto manje, međutim, ne možemo biti zadovoljni svi skupa dok god se ta mjera krši jer znamo kolika je to opasnost za zdravlje ljudi”.

VEZANE VIJESTI

“Stoga pozivam sve ljude, a njih je trenutno 2.864 u izolaciji, da se suzdrže. Znam da nije lako, ali pozivam ih da se suzdrže od napuštanja mjesta stanovanja i na taj način doprinesu borbi protiv koronavirusa.”

“Što se tiče kršenja mjera od strane trgovina i ugostiteljskih objekata, moram reći da smo u subotu evidentirali jedan kafić koji je radio na području Trešnjevke. U nedjelju smo evidentirali jednu pekaru isto na području Trešnjevke.”

“U zadnja dva dana smo evidentirali 57 osoba na našim punktovima koji nisu imali profesionalnu propusnicu. U PU Zagrebačkoj imamo 11 pozitivnih pollcajaca, još jednu državnu službenicu koja je pozitivna, a 50 policajaca su u samoizolaciji”, kazao je Rašić.

“U zadnja dva dana je bilo puno građana na javnim površinama, ali slušale su se naše i upute Nacionalnog stožera”, također je kazao Rašić.

“Načelnik policije je konstatirao da ova dva dana nismo imali značajnijih odstupanja od mjera. To znači disciplina i samodisciplina naših sugrađana, pa ja im se zahvaljujem i da nastavimo istim tempom”, rekao je Bandić koji je nakon Rašića dobio riječ.

#related-news_0

“Drugo, želim se još jednom zahvaliti vama koji se još niste umorili, vidim isti broj mikrofona za stolom. Hvala vam što ste ustrajni, što ste s nama, jer bez vas ne možemo odraditi dio posla koji vi morate odraditi”, rekao je Bandić okupljenima.

“Treće, molim sugrađane, kad se već dogodilo ova neresća s potresom, posebno molim Gornji i Donji Grad, kad već sa svojih tavana, veža spuštaju građevinski materijal, neka očiste i tavane od glomaznog otpada. I da ga se odloži pored građevinskog, mi ćemo ga otpeljati tamo gdje treba”, rekao je Bandić.

“Jučer nismo radili jer bi bilo bogohulno, jer je Uskrs. Ali subotu i nedjelju ćemo raditi i tako svaku. Dok ova nesreća ne prođe. Znači, nema odmora”, rekao je Bandić.

Gradonačelnik je odgovorio i kakva je situacija s bojlerima.

“Ponovit ću kojih pet stvari mi u Gradu trebamo napraviti kod tog zakona. Taj zakon koji donosimo mora biti pravedan, životan, provediv, transparentan i usuglašen sa strukom”, rekao je Bandić. Dodao je da je sastanak u petak.

“Ovo što budemo obnavljali, nećemo obnavljati za dvije godine nego za narednih 200. To će trajati”, dodao je.

Kaže da će do srijede dobiti pojedinačnu cijenu cijevi i bojlera.

“Nema tu nikakve dileme da novi propisi nalažu i kondenzacijski bojler i PP cijevi. U srijedu ćemo biti pametniji”, rekao je Bandić. Rekao je i da Grad treba obnoviti institucije, a država svoje.

“Zakonski okvir mora omogućiti da se pomogne ljudima, to oni neće moći sami obnoviti”, rekao je Bandić.

“Morat ćemo ići na kresanje primanja”

Gradonačelnik je govorio je i o plaćama i o njihovom smanjenju.

“Želio bih vjerovati da nije zadnja cjelovita plaća ona za ožujak koju smo isplatili u travnju dva dana prije Uskrsa. Međutim, teško da će se to dogoditi. Koncem ovog tjedna otvaramo pregovore sa socijalnim partnerima. Mogu vam unaprijed reći da ćemo morati ići na kresanje primanja na svim razinama u Gradu. Koliko i kako, bit ćete informirani”, rekao je Bandić.

#related-news_0

“Moram vam reći da filozofija koju zastupam zadnjih 20 godina – da teret krize moramo što ravnomjernije rasporediti. Jer će to građani i radnici to lakše podnijeti. Morat ćemo uvesti socijalnu stratifikaciju ili skalu.”

Kaže da će biti unesena socijalna skala oko postotka sniženja. Ne može se, kazao je, svima skinuti 20 posto, i onima koji imaju šest tisuća i onima od 20.000 kuna.

Gradonačelnik Milan Bandić pozvao je Zagrepčane da očiste i tavane od glomaznog otpada i odlože ga pored građevinskog.

Bandić ponovno nije odgovorio na novinarsko pitanje na što su se trošila sredstva iz fonda za nepogode te je li istina da su se trošila za razne manifestacije i udruge.

“Ja sam vas uputio na ured za financije da dobijete pisani odgovor. Ovdje danas nećete taj odgovor dobiti, ali ćete ga dobiti pisano. To sam rekao, ne znam zašto niste u subotu dobili taj odgovor. To ste trebali već dobiti”, rekao je.

“Ići ćemo najvjerojatnije, dok Covid-19 traje, morat ćemo dijeliti sudbinu s običnim ljudima, morat ćemo ići na smanjenje prihoda. Koliko? Rekao sam vam filozofiju, morat ćete se strpjeti dva tjedna da vam to kvantitativno izrazim”, rekao je Bandić.

Tijek događaja pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.