U privatnom domu za starije u Zagrebu zaraženo 19 korisnika i četvero djelatnika

Vijesti 16. tra 202012:24 > 12:25
Patrik Macek/PIXSELL (ilustracija)

Zagrebački stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o koronavirusu i potresu koji se dogodio prije nekoliko tjedana. Iz Grada su priopćili da u gradskim domovima za starije nema pozitivnih na koronavirus.

Grad Zagreb ima 24 nova slučaja zaraze, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na konferenciji za medije. Među novooboljelima je 19 štićenika privatnog doma za starije i nemoćne te četvero djelatnika doma.

VEZANA VIJEST

Jeleč je otkrio i da je prosječna starost korisnika u tom domu 84 godine. ”To je najvulnerabilnija skupina”, kazao je. Iz Stožera kažu da su u vlasništvu iste osobe još dva doma na području grada, a testirat će se štićenike i u tim domovima.

Iz Grada Zagreba priopćili su da u 11 gradskih domova za umirovljenike nema osoba zaraženih koronavirusom. ”Redovito se prati zdravstveno stanje djelatnika i korisnika te im se svakodnevno mjeri temperatura beskontaktnim toplomjerima. Dosad je zbog sumnje na COVID-19 testirano više od 30 korisnika i djelatnika, a svi su nalazi negativni”, priopćili su.

Gradonačelnik Bandić rekao je da je tužan zbog porasta broja oboljelih. ”Taman smo došli u situaciju da možemo reći da držimo stvari pod kontrolom”, kazao je.

”Molim Boga i Majku Božju Bistričku da ovo što se dogodilo na jednoj od tri lokacije vlasništva privatnog doma ne postane trend”, poručio je gradonačelnik i zamolio sve da ozbiljno shvate situaciju.

”Bez obzira na ovo što se dogodilo, zaključak je da se izda naputak da se podijeli zaštitna oprema domovima koji nisu u vlasništvu Grada Zagreba i to se čini danas”, rekao je.

Bandić je istaknuo i da su u gradskim domovima već neko vrijeme zabranjeni posjeti. ”Nitko osim djelatnika i ravnatelja ne može ući. Bili smo zbog toga išibani, ali to smo prvi u Hrvatskoj uveli”, kaže Milan Bandić.

Zamjenik načelnika zagrebačke policije Dubravko Teur rekao je da su u protekla 24 sata četiri osobe prekršile mjeru samoizolacije, a zabilježen je i jedan trgovački obrt koji je radio izvan radnog vremena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.