"Zanimljiv je odabir platforme koja je iskorištena da bi se pokrenuo Andrija"

Vijesti 17. tra 202016:42 > 16:50
N1

Komunikacijski stručnjak Marko Rakar bio je gost Newsrooma u kojem je komentirao svoj blog koji je posvećen gospodarskim mjerama Vlade, a na koji se osvrnuo i ministar zaštite okoliša i energetike. Osvrnuo se također i na digitalnog asistenta Andriju kojeg su informatičke tvrtke razvile za Vladu.

Pojasnio je i ono što je napisao u blogu, a to je da Vlada od najavljenih 42 milijarde kuna daje samo 6 milijardi za gospodarstvo.

“Ako se pažljivo čitaju Vladine gospodarske mjere i krenemo zbrajati i oduzimati, onda od tih 45 milijardi ostaje samo tih 6. Iz jednostavnog razloga što su oni pozbrajali i proračunske prihode i proračunske rashode i na sve to nadodali proračunsku rupu. Kad gledamo koliko će točno novca Vlada isplatiti poduzetnicima, nažalost moramo se zaustaviti na 6 milijardu. Nitko nije dosad uspio demantirati tu brojku”, rekao je Rakar.

Rakar je rekao kako cilj bloga nije iritirati ministre već kako je ideja bloga bila plastično i jednostavno objasniti razliku između onoga što Vlada govori i onoga što će se stvarno dogoditi.

“Po mom osobnom mišljenju, ova pandemija je samo vrh ledenog brijega. Iza te pandemije se nalazi ekonomska kriza kakva vjerojatno nikada nije bila zabilježena. Ona je sasvim sigurno veća od ekonomske krize 2008. i 2009. godine. Ona je vjerojatno već i od one Velike depresije u prošlom stoljeću. Ono što je jedinstveno da je zahvatilo cijeli svijet odjednom. Uobičajeni ekonomski udžbenici i recepti ne predviđaju situaciju u kojoj smo se mi sada našli. Mi moramo naći načina da se iz svega toga izvučemo”, ističe Rakar.

“Nisam ekonomist pa treba sve što kažem uzeti sa zrnom soli. Ja ne vidim odakle bi Vlada sporila taj novac o kojem Vlada govori jer on jednostavno ne postoji. Što se tiče toga možemo li se izvući, Vlada nas ne može izvući, to je sasvim sigurno. Ali svi mi zajedno s Vladom bismo mogli napraviti nešto da ublažimo učinke te krize”, dodao je.

Digitalni asistent Andrija

Osvrnuo se na anonimnost podataka u vezi s aplikacijom Andrija s obzirom na to da funkcionira putem platforme WhatsApp.

VEZANE VIJESTI

“Mi ustvari ne znamo. Autori Andrije tvrde da je aplikacija totalno anonimna. No, međutim sama ta tvrdnja je jako čudna iz samog razloga što je tehnologija na kojoj Andrija funkcionira morate podijeliti neke podatke. Zanimljiv je odabir platforme koju su iskoristili da bi pokrenuli Andriju. Naša Vlada je ostalo vrlo usamljena u tom apsolutno nerazumnom zahtjevu za praćenje mobitela. Ja znam ljude koji su radili na Andriji i vjerujem da su njihove namjere okej, ali je činjenica jest da vi s Andrijom dijelite neke osobne podatke”, rekao je Rakar.

Rakar smatra kako bi se ako se krene u “totalitarne mjere kakve je Vlada tražila”, moglo dogoditi da te stvari padnu i na Ustavnom sudu.

“Podložni smo ne samo hrvatskom Ustavu nego europskim i svjetskim konvencijama. Sve te norme moramo pošivati i unutar njih se ponašati. Ako to netko suludi predlagač nije znao, onda je uloga Sabora i Ustavnog suda da takvu stvar identificira”, mišljenja je Rakar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.