Most predlaže smanjenje stope PDV-a za zaštitnu opremu na pet posto

Vijesti 18. tra 202011:01 > 11:04
REUTERS/Axel Schmidt

Predsjednik Mosta Božo Petrov i voditelj Savjeta Mosta za gospodarstvo Mislav Kraljević, danas su na konferenciji za novinare istaknuli kako Most predlaže da se stopa PDV-a na zaštitne maske, rukavice, dezinficijense i ostalu opremu, smanji s 25 na 5 posto, a Most će ovaj prijedlog dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost uputiti u saborsku proceduru.

Petrov je istaknuo kako Most u krizi uzrokovanoj koronavirusom želi pridonijeti konstruktivnim prijedlozima, kako bi se smanjilo opterećenje za poduzetnike i građane.

„Kontinuirano nadopunjavamo naše prijedloge gospodarskih mjera, a ovaj prijedlog samo je jedan u nizu prijedloga kojima Most nastoji doprinijeti pronalasku najboljih rješenja za suočavanje s novonastalom krizom.

Prije petnaest dana u saborsku proceduru upućen je paket od sedam zakona koji još uvijek čekaju da se o njima raspravi na saborskoj sjednici, a još od siječnja svoj red čekaju zakoni kojima bi se rasteretilo trgovačka društva u području doprinosa i troškova likvidacije. Svim predloženim zakonima koje upućujemo u saborsku proceduru želimo doprinijeti da se ozakone kvalitetna rješenja, a odgovornost narodnih zastupnika jest da osluškuju potrebe građana“, rekao je Petrov.

Konkretan prijedlog za ovu mjeru na konferenciji za novinare predstavio je Mislav Kraljević iz Mostovog Savjeta za financije, gospodarstvo i poduzetništvo:

„Predlažemo da se u popis dobara za čiju isporuku se PDV naplaćuje po stopi od 5% uvrste i zaštitne maske, rukavice, viziri, dezinficijensi, te ostala sredstva koja se koriste u svrhu zaštite od širenja zaraznih bolesti kao što je COVID-19. Time želimo rasteretiti proces opskrbe ovim proizvodima kao i smanjiti opterećenje za one koji žele donirati navedenu opremu zdravstvenim i drugim ustanovama“, rekao je Kraljević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram