c

Vijesti 19. svi 201513:09 > 13:11
N1

Knjiga urednika Darka Petričića "Stečajna mafija - alarmantna svjedočenja o kriminalu u stečajnim postupcima" koji se, kako tvrdi, u proteklih petnaestak godina događao u Hrvatskoj kroz stečajeve i predstečajne nagodbe, predstavljena je u utorak u Europskom domu.

Knjiga je objavljena uoči saborske rasprave povodom donošenja i izrade novog stečajnog zakona kako bi se izbjegle dosadašnje katastrofalne posljedice po gospodarstvo uzrokovane lošim zakonima i stečajnom mafijom koja je kontrolirala većinu stečajnih postupaka u Hrvatskoj, istaknuo je Petričić.

Želimo da saborski zastupnici uoči donošenja novog stečajnog zakona pročitaju knjigu kako bi izbjegli zamke koje donosi i da ne bi poslije rekli kako nisu znali o čemu odlučuju te da vode računa o tome kako postoje tvrtke koje treba spasiti i one koje ne bi trebalo spasiti. Ako će raditi ono što su radili i do sada, da se kroz izmišljena potraživanja i fiktivne ugovore izvlači novac iz tvrtki, onda to nema perspektive, smatra Petričić.

Treba donijeti zakon koji će pod svaku cijenu pokušati spasiti tvrtke, a tek nakon toga alternativa treba biti stečaj ili likvidacija te da se po likvidaciji ne naplati netko tko na to nema pravo. U knjizi sam obradio desetaka slučajeva koji su završili tragično, a mogli su se spasiti, rekao je Petričić.

Definirajući stečaj profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Ivan Lovrinović rekao je kako je to pokušaj reanimacije poduzeća, ali se u Hrvatskoj najčešće doživljava kao likvidacija te dodao kako je stečaj je najveća boljka hrvatske gospodarske prakse. Stečaj je važan kanal restrukturiranja i važno je da ga provode stručnjaci, kazao je Lovrinović. Upozorio je kako u Hrvatskoj česte promjene zakona uzrokuju pravnu nesigurnost te kako su donošenjem zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi sudovi potisnuti u stranu i otvoren je prostor za kriminal i korupciju. Potrebno je prekinuti, kako je rekao, “incestuozne veze” koje degeneriraju sustav i naglasio kako nas iz problema izvući oni koji su nas u njih i “uvalili”, smatra Lovrinović.

Ekonomski analitičar Guste Santini ocijenio je kako vlast ne može dobiti prolaznu ocjenu i da je Hrvatskoj potreban treći put i hvatanje u koštac s problemima. Pogrešna ekonomska politika dovela je do rasta trgovinskog i deficita platne bilance pa se Hrvatska nalazi u ozbiljnim problemima, daleko većim no što se čini, jer nije u stanju podmirivati svoje obveze, upozorio je Santini.

Knjiga je dokument za buduće generacije kako bi vidjeli da svi nisu zabijali glavu u pijesak, nego su i ukazivali na probleme pri čemu je posebno spomenuo suca Trgovačkog suda Mislava Kolakušića koji je tražio ocjenu ustavnosti stečajnog zakona.

Sam Kolakušić je rekao kako su u Hrvatskoj u stečaj odlazile tvrtke koje nisu trebale dok nad drugima godinama nije otvaran stečaj, iako je trebao biti. Problem vidi u nedostatku hrabrosti izvršne vlasti koja je probleme prebacivala na druge.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković drži kako su kroz stečajeve razbaštinilo ono malo imovine što je ostalo uz rukama naroda, a političari su izmislili predstečajnu nagodba kako bi dovršili postupak uništenja hrvatskog gospodarstva.

Predstavljanje knjige održano je u organizaciji Udruge za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda – Korektiv.