Zagrebački summit održat će se putem videoveze kao što je planirano 6. svibnja

Vijesti 23. tra 202020:17 > 20:29
REUTERS/Yves Herman

Sastanak na vrhu zemalja članica EU-a i šest zemalja zapadnog Balkana održat će se putem videoveze 6. svibnja, objavio je u četvrtak predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na konferenciji za novinare.

“Dogovorili smo se da se sastanak održi 6. svibnja”, rekao je Charles Michel nakon virtualnog sastanka na vrhu zemalja članica EU-a na kojem je glavna tema bila gospodarski oporavak nakon završetka pandemije koronakrize.

VEZANE VIJESTI

Sastanak na vrhu EU-zapadni Balkan trebao se održati 6. i 7. svibnja u Zagrebu. Međutim, zbog mjere koje su uvedene radi suzbijanja pandemije nemoguće je organizirati fizički sastanak.

Summit je planiran kao kruna hrvatskog predsedavanja EU i planiran je za 6. i 7. svibnja, ali je uslijed pandemije koronavirusa prvobitno odložen za lipanj.

Centralni događaj summita trebao bi biti predstavljanje nove metodologije proširenja EU i trebao bi pružiti odgovore na sva problematična pitanja u direktnoj komunikaciji lidera.

Velika očekivanja od summita imaju i Sjeverna Makedonija i Albanija jer bi na njemu i službeno trebali biti pokrenuti pregovori o članstvu te dvije zemlje s EU. Europska komisija bi do tada trebala pripremiti okvire za pregovore i utvrditi točne datume.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.