Pejčinović Burić pozvala vlade da ne ograničavaju slobodu medija

Vijesti 30. tra 202010:09 > 10:11
Tomislav Miletic/PIXSELL

Glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić pozvala je vlade da ne ograničavaju slobodu medija u vrijeme pandemije i upozorila je na trend zastrašivanja i napada na novinare.

“Vlade se suočavaju s neviđenim izazovima u krizi koronavirusa, ali situacija se ne smije iskoristiti za ušutkavanje novinara”, upozorila je Marija Pejčinović Burić uoči Svjetskog dana slobode medija 3. svibnja.

VEZANA VIJEST

“Mediji trebaju slobodno izvještavati o svim aspektima krize. Novinari imaju ključnu ulogu i posebnu odgovornost u pružanju pravovremenih, točnih i pouzdanih informacija javnosti. Moraju biti u mogućnosti preispitati vladin odgovor na pandemiju.”

Pejčinović Burić dodaje da odgovornim izvještavanjem novinari mogu spriječiti širenje panike i isticati pozitivne primjere u društvu.

Ne prestaje zastrašivanje novinara

Prošle godine zabilježene su 142 ozbiljne prijetnje slobodi medija u 47 članica Vijeća Europe, navodi se u izvješću partnera Platforme Vijeća Europe za poboljšanje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara.

Dogodila su se 33 fizička napada, 17 pritvaranja, bilo je najmanje 43 slučaja zastrašivanja i dva nova slučaja nekažnjavanja ubojstva novinara, kojih je ukupno 22.

#related-news_0

Ubijeno je dvoje novinara u zemljama članicama Vijeća Europe, Lyra McKee dok je izvještavala o nemirima u Sjevernoj Irskoj i Vadim Komarov u vrijeme sukoba u Ukrajini.

Krajem 2019. “najmanje je 105 novinara bilo u zatvorima u Turskoj, Azerbajdžanu, Rusiji i na ukrajinskom teritoriju Krimu pod ruskom kontrolom”, navodi se u izvješću.

“Nažalost, nastavlja se zabrinjavajući trend zastrašivanja i nasilja nad novinarima. Previše novinara je u zatvoru i previše je slučajeva nekažnjavanja ubojstva novinara. Također sam svjesna teške ekonomske situacije u kojoj se danas nalaze brojni novinari”, rekla je Pejčinović Burić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram