Hrelja: Od povećanja prihodovnog cenzusa korist će imati samo 15 tisuća građana

Vijesti 30. tra 202010:29 > 10:42
Ilustracija

Saborski zastupnik Silvano Hrelja (HSU) ustvrdio je u četvrtak kako će povećanje prihodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna obuhvatiti najviše 15 tisuća građana, a ne 200 tisuća kako tvrdi Vlada.

Zakon će koštati najviše 13 milijuna kuna, ne 160 milijuna, rekao je Hrelja, nezadovoljan što Vlada nije prihvatila njegov amandman na predložene izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju.

“Nikad lošiji zakon nije došao pred Sabor, ovo je uvreda za Sabor, za umirovljenike, jer dvije trećine onih na koje se cenzus odnose su umirovljenici”, izjavio je zastupnik.

VEZANE VIJESTI

Prema Vladinom prijedlogu, kojeg oporba naziva predizbornim, povećao bi se prihodovni cenzus po članu obitelji na 1.563 kune, a za samce na 2.000 kuna.

Vladina je procjena da će predloženim promjenama dodatnih oko 200.000 osiguranika ostvarivati pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna za što će trebati osigurati dodatnih 160 milijuna kuna.

Vladini predstavnici u Saboru se očituju i o amandmanima na ostale zakone koje je Sabor raspravio ovaj, odnosno protekli tjedan, te ih uglavnom odbacuju.

Sabor će o tim amandmanima glasovati u podne, kada će glasovati i o samim zakonima. Sabor u petak ne zasjeda zbog Praznika rada, 1. svibnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.