Koprić: Na lokalne izbore 2025. s novim teritorijalnim ustrojem

Vijesti 30. tra 202010:58 > 11:08
Luka Stanzl/PIXSELL

O teritorijalnom preustroju Hrvatske u N1 studiju uživo, govorio je profesor na Pravnom fakultetu Ivan Koprić. Podsjetio je da o tome govorimo od 90ih, ali da nikad nije bilo političke volje, iako je svima u zemlji, a najviše građanima jasno, koliko je to potrebno.

“Jednostavno je. Cjeline danas više nisu one s kraja 19 st., ali treba pokazati mjeru razuma i osjećaja. Nitko nema motiv ukidati mikro zajednice, one su oduvijek imale određeni institucionalni oblik, ali pitanje je treba li ih opteretiti administrativnim teretom i stavljati ih u političku arenu da biraju načelnike koji primaju plaće”, kaže Koprić i dodaje da iako imaju identitet, te jedinice ne bi baš sve trebale donositi plan strateškog razvoja i obrane od poplava.

VEZANE VIJESTI

Razlog je transformacija sustava po principu da građanima pruži usluge koje trebaju. Sada je model pružanja javnih usluga potpuno disperziran, mora se ići na 3,4 mjesta u različite gradove, to trebamo popraviti, pružati usluge integrirano, na jednom mjestu“, poručuje Koprić i dodaje da je pitanje kako doći do toga s obzirom da izborni ciklusi igraju ulogu.

“Realna situacija je da imamo tih 111 centara gdje se nalaze agencije, zavodi, HZZ, HZMO i prvi korak bi bio da općine s njima surađuju bez gubljenja identiteta”, kaže Koprić i predlaže da se lokalni izbori 2025. onda provedu prema novom ustroju.

“Ali nisam za to da se u manjim jedinicama ukidaju vijeća, ostavio bih i naziv općine, ljudi moraju imati kanal političkog utjecaja na toj razini, ali uvelo bi se volontersko obavljanje dužnosti”, kaže Koprić i dodaje da bi 111 bio minimalni broj, a najveći do 130.

#related-news_0

Kada je riječ o županijama, ističe da one izazivaju emocionalnu, a onda i političku raspravu, a unatoč puno vike, županije već i sad surađuju.

“Te regije nisu sporne, one se jasno vide na karti, da pitate dijete iz četvrtog razreda osnovne škole, znalo bi vam pokazati koje su to teritorijalne cjeline”, poručuje.

Zaključuje da bi svaka vlada koja bi u to krenula dokazala da ima reformski potencijal pa ne vidi zašto bi se zbog toga gubili glasovi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.