"Mnogi roditelji će biti prisiljeni donijeti odluku koja je potpuno besmislena"

Vijesti 03. svi 202010:57 > 10:58
Ilustracija

O tome kako se psihički nositi s odgovornošću za odluku o povratku mališana u vrtiće i škole, koju je Ministarstvo sa sebe prebacilo na roditelje, za Točku na tjedan govorila je psihologinja Ana Čerenšek.

Oni koji imaju mogućnost rada od kuće, neće slati djecu u vrtiće i škole, govori psihologinja Čerenšek. “Mnogi roditelji će biti prisiljeni donijeti odluku koja je potpuno besmislena”, kaže.

VEZANA VIJEST

Iz izjava Ivice Lovrića može se iščitati da se ne slaže s donesenim mjerama, dodala je. Zagrebački pročelnik za školstvo kazao je u Točki na tjedan, između ostalog, da vjeruje kako će puno manje od 25 posto roditelja, koliko su pokazale prve ankete, idući ponedjeljak djecu poslati u škole. Ključan za to je i poziv HZJZ-a roditeljima da djeca ostanu kod kuće, ako je to ikako moguće.

“Odluka je doista jako teška, ako ne i nemoguća”, rekla je. Roditelji trebaju razgovarati s djecom, no odluka o odlasku u školu je, kaže, isključivo na roditeljima, djeca ne bi trebala odlučivati o tome.

“Odluku trebaju donijeti sami. Roditelji su stavljeni u pat poziciju… Ne znamo kako će online nastava izgledati, hoće li djeca biti pravedno ocijenjena… I u regularnoj situaciji je teško donijeti odluku…

Prije razgovora, donesite odluku. Pružite im podršku. Pokušajte uzeti sve faktore u obzir”, poručila je psihologinja roditeljima.

N1

Online sustav nije do kraja riješen, a učitelji ocjenjuju svaki na svoj način, neki prema starom sistemu, objašnjava i dodaje da kurikularna reforma nije u potpunosti implementirana u škole. “Nekakve smjernice postoje”, rekla je.

Kako sačuvati smirenost?

“Roditelji su pod velikim pritiskom. Nije ništa drugačije ni njihovoj djeci. Stres narušava naš mir i kognitivne funkcije. Teže je nešto naučiti. Svima nam sada treba tolerancije. Ako budemo tolerantniji, više ćemo komunicirati… Kakva god je situacija, život nam uvijek pruža opciju za popravak”, zaključuje Čerenšek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.