"Plenković je učinio puno za europsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana"

Vijesti 06. svi 202008:51 > 09:09
N1

Bivši potpredsjednik Vlade Mate Granić bio je gost Novog dana. Osvrnuo se na virtualni Zagrebački summit, europsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, kao i situaciju s Mađarskom.

Upitan jesu li očekivanja od Zagrebačkog summita bila veća, rekao je: “Da ste me pitali u prosincu prošle godine – da, naša očekivanja su bila veća. U ovom trenutku je ovo maksimum. Nitko ne treba zaboraviti da se i EU suočila s pandemijom koronavirusa. 

Granić smatra kako je pandemija najveći izazov za Hrvatsku nakon Domovinskog rata i za svijet nakon Drugog svjetskog rata. 

Europski put zemalja Zapadnog Balkana

VEZANE VIJESTI

Smatra kako su Plenković i hrvatska diplomacija učinili puno za europsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. 

“Prvo da se u 2. mjesecu donesu novi kriteriji za proširenje, a drugo da je u 3. mjesecu (24. ožujka) donesena politička odluka za Sjevernu Makedoniju i Albaniju i u ovom trenutku velika stvar da je došlo do summita u Zagrebu”, rekao je Granić.

Istaknuo je kako su neke zemlje daleko od članstva kao što je Kosovo, a što se tiče BiH koja je Hrvatskoj veliki interes, pokrenuta je radna skupina. 

Pandemija koronavirusa vratila mnoge stvari nazad

Granić kaže kako su svi problemi koji su stavljeni pred EU samo novi veliki izazovi za tu zajednicu.

Za slučaj Mađarske koju se proziva zbog Orbanovog zakona kojim je sebi dao velike ovlasti, kaže kako ima primjedbi ne samo u lijevo-liberalnim organizacijama, nego i unutar EPP-a.

Smatra kako se to mora rješavati unutar institucija, ali napominje i kako je Mađarska Hrvatskoj prijateljska država koja je 1991. primila 60 tisuća izbjeglica iz Hrvatske. 

“Demokracija i demokratske vrijednosti su temelj Europske unije i za njih se treba trajno boriti i unaprijeđivati. Postoje neke norme kada se za nešto može reći da je demokratsko ili nije demokratsko”, kazao je Granić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.