"Potpora europskoj perspektivi zapadnog Balkana je na neki način proširenje"

Vijesti 06. svi 202012:44 > 12:49
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u N1 studiju uživo da je zadovoljan organizacijom zagrebačkog summita te da je to prvi put u povijesti da se jedan summit organizira na ovaj način. Dodao je kako je upravo taj događaj ostavština hrvatskog predsjedanja.

„To je najviše što se moglo dogoditi, deklaracija od 20ak točaka ipak precizira europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana. U prvoj točki boldano, masnim slovima piše da Europska unija daje nedvosmislenu potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana, što je na neki način proširenje“, objašnjava Grlić Radman.

Smatra da je ovakva deklaracija najviše to se u ovom trenutku moglo dobiti.

VEZANA VIJEST

„Treba imati u vidu da se zagrebački summit održava u trenutku borbe protiv COVID-a19, postoji preokupiranost u definiranju iznosa proračuna i prilagodbe na posljedice, u tijeku je izrada tzv. Marshallovog plana, to su situacije koje su okrenule fokus ovog summita“, kaže Grlić Radman i zaključuje da je deklaracija moguće mogla biti jača, ali da odražava realno stanje i da je veliki uspjeh našeg predsjedanja.

Govoreći pojedinačno o zemljama zapadnog Balkana rekao je da je svaka posebna.

„U deklaraciji imate u točki 7. i 9. govori se o europskim vrijednostima, vladavini prava, medijskim slobodama, manjinskim i ljudska pravima, tržišnom natjecanju, svemu što te zemlje trebaju ispuniti i dijeliti s unijom, taj put nije lagan, kad ispune sve uvjete, bit će u familiji“, zaključuje ministar.

Upitan koliko je to licemjerno budući da se vladavinom prava u Mađarskoj i Poljskoj trenutno bavi Europska komisija, Grlić Radman je odgovorio da Europska komisija ima takav mandat.

#related-news_0

„Svaka zemlja treba imati svoju analizu vladavine prava. Čuo sam, demokracija stvar percepcije. Gledajte, sve su to demokratske države koje imaju vladu izabranu od strane građana, u Mađarskoj je premijer Orban drugi put izabran, dvotrećinskom većinom. To je stvar građana. Ako gledamo generičku definiciju demokracije, kao vladavine naroda, to su mađarski građani izabrali“, zaključio je Grlić Radman i dodao da se o izbacivanju Fidesza iz EPP-a govori do kraja godine i da je Donald Tusk rekao da će to „nastojati pokušati“ ali da drugih informacija nema.

Rekao je i da je ponosan na ulogu Hrvatske u procesu repatrijacije, ne samo hrvatskih već i i građana Europske unije te da je diplomatsko konzularna mreža radila odlično, i bez zabilježenih slučajeva virusa. Vjeruje da će uskoro transport roba i putnika preko granice biti potpuno normaliziran ali upozorava da će to ovisiti o epidemiološkoj slici.

Na pitanje vidi li se na nekoj od lista HDZ-a, kaže:

#related-news_0

„Nisam o tome razmišljao, ja sam 62. godini, a vratio sam se u Hrvatsku 91. s osjećajem slobodne Hrvatske. Ostvario sam željeni san. Imam obitelj koju gledam kao nositelje budućih pa i političkih i drugih… građane ove zemlje koji vole svoju zemlju, to mi je cilj. Za sve što treba u interesu Hrvatske države raditi ja sam na raspolaganju“, objašnjava Grlić Radman i dodaje da će izbori biti legitimni, kad god budu te se nada da će HDZ pobijediti jer su pokazali da se uspješno nose i s koronavirusom i s predsjedanjem i brigom za gospodarstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.