U ponedjeljak 11. svibnja ponovno se otvaraju ugostiteljski objekti. Za početak će moći raditi samo oni koji imaju terase.
Zadar je primjer turističkog grada koji ima dosta ugostiteljskih objekta u gradskoj jezgri gdje je prilično tijesno.
“U ponedjeljak će otvoriti par lokala, koji imaju svoje stalne zaposlene, zadovoljni su s ovim mjerama koje trenutno postoje i krenut će to. U ponedjeljak će se vjerojatno moći popiti kava bar na dva-tri mjesta u gradu, a onda će se slijedom toga otvarati dalje”, kaže za HRT Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja.
Odluci prethodi složena računica:
“Ljudi koji imaju poslovne prostore ili javne površine, to nisu zanemarivi iznosi, za sad ih ne plaćamo, što je stvarno mjera koja nam je pomogla i olakšala nam je i financijski ali i psihički, tako za dalje je prijedlog da se susrećemo s pročelnicima, s gradonačelnikom ako treba i na dnevnoj bazi, da pratimo situaciju”, kaže.
“Ugostitelji su inače navikli ovako živjeti, sad treba i gradska uprava naučiti tako živjeti. Mi se cijeli život tako prilagođavano kiši, vremenu, događanjima, financijama, terorizmu, krizama… To je sastavni dio našeg posla i našeg života”, kaže.
Capak je jučer demantirao da će ugostiteljima trebati pleksiglas da ograde stolove, a što se ranije moglo čuti s više strana.
“Mi nećemo tu neke posebne dodatne uvjete, nećemo stavljati pleksiglase. Ideja je kad blagajnica osam sati sjedi za blagajnom da bude barijera, u kafićima i restoranima nema smisla. Trebat će biti razmak, osim među članovima obitelji. Vidio sam u nedjelju u crkvi natpis ‘za obitelji’. Obitelji mogu sjediti zajedno, to se može napraviti u restoranima”, rekao je Capak jučer ujutro.
No, pitanje je kako će brojni ugostitelji u centrima gradova, pogotovo u Dalmaciji, organizirati posao s obzirom da se često radi o malim terasama i uskim ulicama.