"Nadam se da će Vlada imati programske osnove, a ne prebrojavanje do većine"

Vijesti 07. svi 202011:38 > 11:50
N1

Politički analitičar s Fakulteta političkih znanosti Višeslav Raos smatra da će HDZ pokušati kapitalizirati upravljanje korona krizom u predstojećoj kampanji, ali i da se u kampanji neće imati što sučeljavati oko korone. Nada se Vladi koja će imati programske osnove, a ne prebrojavanje do većine. Komentirao je i zagrebački samit o zapadnom Balkanu.

“Proširenje je riječ koja nije popularna u Bruxellesu i postoji zamor od proširenja i to je vidljivo, a Hrvatska je u predsjedanju stavila naglasak upravo na to jer stabilnost tih zemalja odgovara Hrvatskoj”, smatra Višeslav Raos.

“S obzirom na narogušenost, posebno starih zemalja članica, ovaj samit jest krnji i polovičan uspjeh. Sada slijedi njemačko predsjedanje gdje će se morati razrješavati sukob oko toga tko će platiti da EU ne ode u recesiju”, smatra Raos.

VEZANE VIJESTI

Kada je riječ o izborima i kampanji kaže da će Vlada pokušati upravljanje korona krozom predstaviti kao svoj uspjeh.

Misli da se oko same korone nemaju što sučeljavati kandidati za Sabor, ali bi bilo dobro čuti kako poboljšati javno zdravstvo, sustav civilne zaštite kako se pripremiti za eventualni novi val itd.

Raos smatra kako još nije jasno ni hoće li svi akteri koji su podržali Miroslava Škoru na predsjedničkim izborima dogovoriti i suradnju na parlamentarnim izborima.

#related-news_0

“Tu je opet HDZ u poziciji što više izazivača to bolje jer razmrvljena oporba omogućava onome tko brani mandat da poluči bolji rezultat. Nadam se da iduća Vlada neće biti manjinska Vlada koja će ovisiti o nizu malih aktera pa da ovisi o malim partikularnim interesima. Nadam se da će Vlada imati programske osnove, a ne prebrojavanje do većine”, rekao je.

Kada je riječ o lijevom koalicijskom potencijalu sumnja da će “Možemo” htjeti sa SDP-om, jedino im preostaje Amsterdamska koalicija, ali i ta suradnja je upitna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram