Predsjednik ceha ugostitelja: Treba nam moratorij na kredite da doživimo 2021.

Vijesti 08. svi 202016:56 > 17:09
N1

Gost Newsrooma bio je Joso Smolić, predsjednik udruge ceha ugostitelja Hrvatske. Pohvalio je stožer i epidemiologe koji su prihvatili njihove sugestije oko mjera. Kada je riječ o dugoročnim planovima ističe da je mnogima potreban moratorij na kredite ako žele doživjeti 2021. godinu.

Pozdravio je mjeru da se može raditi i u zatvorenim prostorima ugostiteljskih objekata. Zadovoljan je što je i HZJZ prihvatio njihov zahtjev da ugostitelji nemaju novih velikih ulaganja osim ovih koja nisu velika oko dezinfekcijskih sredstava, maski i rukavica.

Ističe i da je do sada Hrvatska imala restriktivne higijenske mjere koje su morali ispuniti pa im ovo nije neki veliki problem.

Misli da neće biti problema oko provođenja mjera poput razmaka, dezinfekcije stolova, posuda sa začinima u restoranima jer su ih upravo oni predložili. Vjeruje da neće biti ni pretjerane gužve jer su granice zatvorene pa se ni ne očekuje povećan broj gostiju.

VEZANE VIJESTI

“Mi ugostitelji moramo poštovati mjere jer je to u našem interesu, bit ćemo zakinuti s dijelom prostora zbog razmaka oko metar i pol, ali nije ni to problem.”

Ima informacije iz gotovo cijele Hrvatske da nijedan grad i općina nemaju problema s time da ugostitelji prošire terase i rekli su da neće ni naplaćivati taj ekstra prostor, a podsjetio je da su mnoge jedinice lokalne samouprave izašli u susret pa nisu inzistirale na naplati određenih davanja.

Boji se da će nakon lipnja krenuti problemi pa predlaže i moratorij na kredite na godinu dana jer su, pojašnjava, ugostitelji puno ulagali posljednjih godina. Ako se to ne dogodi ne zna koliko će ih doživjeti 2021. godinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.