Zašto su speficikacije laptopa koje nabavlja Zavod za statistiku tako detaljne?

Vijesti 10. svi 202011:40 > 11:47
Shutterstock

Damir Plesac iz Državnog zavoda za statistiku gostovao je u Točki na tjedan gdje je među ostalim odgovorio na optužbe da je natječaj za laptope, koji će se koristiti za popis stanovništa, skrojen posebno za jednu tvrtku.

Unatoč koronakrizi pripreme za popis stanovnika 2021. idu prema planu i nema zastoja, rekao je Damir Plesac u Točki na tjedan. Pojasnio je zašto su se odlučili za nabavku laptopa, a ne tableta:

“DZS će angažirati oko 8.000 popisivača, 1.250 kontrolora i drugih, sveukupno oko 9.500 do 10.000 ljudi. Svima je potrebno računalo. Nabavili smo oko dvije tisuće računala, još nam nedostaje osam tisuća laptopa. S obzirom na to da je osigurano oko 28 milijuna kuna za nabavu softvera, to bi bilo po jednom računalu oko 3.500 kuna. Morali smo olakšati rad na terenu. Bilo je rasprave hoćemo li uzimati tablete ili laptope, naše kolege iz IT sektora radili su analize i zaključili ida je ipak laptop bolja solucija. Između ostalog zato što je sama tastatura odvojena od ekrana na kojem popisivač mora imati pregledno stanje programskog rješenja. Osim toga, bit će i dosta popisivača starije dobi, a njima je puno lakše koristiti klasičnu tikovnicu umjesto ekrana na dodir.”

VEZANE VIJESTI

Potvrdio je da će svu opremu nakon provedbe popisa prepustiti Ministarstvu obrazovanja.

Međutim, dobili su kritike da su specifikacije nabave previše detaljne i specifične te da se time htjelo pogodovati tvrtki povezanoj s Damirom Krstičevićem, King ICT-ju. Plesac odbacuje takve tvrdnje naglašavajući da su bili maksimalno transparentni u natječaju.

“Specifikacija je napravljena kvalitetno, htjeli smo u detalje napisati što se očekuje od izvođača, da bude što manje nepoznanica. Potrošili smo puno vremena da napravimo to najbolje moguće. Naša jedina vodilja je bila kako točno utvrditi u kojoj situaciji kakvo rješenje treba napraviti. Morali smo sve predvidjeti iako je to u ovoj situaciji nemoguće”, rekao je objašnjavajući i zašto laptop mora imati dvije kamere:

“Što se tiče kamera, to bi pitanje postavio kolegama iz IT-ja, ali mi smo željeli da laptop bude što lakši, da baterija bude izdržljiva i dugotrajna, pa rezolucija… Postoji puno poveznica, vjerujem da su kolege iz IT sektora nakon svih analiza napravile sve što treba da bi napravili najkvalitetnu konfiguraciju.”

N1

Napomenuo je da se na natječaj za izradu programskog rješenja mogao prijaviti svatko tko se smatrao sposobnim.

“Sistem ocjenjivanja je isto izuzetno transparentan i napravljen je tako da ne može biti pogodovanja. Svatko je mogao vidjeti uvjete i oni su za sve isti. Ne vidim ni mogućnosti pogodovanja ili muljaže ili nečeg drugog. Čak bih postavio pitanje zašto je došlo do tih priča, koji im je cilj”, rekao je Plesac.

Na optužbe da njihovim uvjetima odgovara samo King ICT, odgovara: “Nije istina da se radi samo o jednom brendu, već o tri ili četiri brenda.”

Novitet idućeg popisa stanovništva je da će građani moći sami provjeriti jesu li podaci dobro upisani, no to će moći samo predajom zahtjeva za uvid u vlastite podatke nakon čega mora doći u ispostavu i pogledati podatke. Oni se neće moći provjeravati elektroničkim putom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.