HZJZ donio preporuke za hrvatske i strane državljane koji ulaze u RH

Vijesti 10. svi 202020:57 > 21:00
N1

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za hrvatske i strane državljane koji ulaze u RH, oni su ih se dužni pridržavati 14 dana, izlaske iz smještaja ograničiti samo na nužne te nositi masku i održavati fizički razmak.

Kod ulaska u RH za hrvatske državljane ne provodi se više mjera samoizlacije u trajanju od 14 dana već im prilikom ulaska granična policija uručuje letak s uputama HZJZ-a. Preporučuje se da ograniče kontakte s drugim osobama te da izvan svoje kuće obavljaju samo najnužnije i neodgodive poslove tijekom 14 dana od dana ulaska u RH.

VEZANE VIJESTI

Ako strani državljanin ima namjeru prijeći državnu granicu mora zadovoljiti jedan od sljedećih uvjeta – da posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine u RH ili plovila, da dolazi na sprovod, da posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje poziv gospodarskog subjekta u RH, interes gospodarskog subjekta za njihov dolazak ili poziv na poslovni sastanak.

Svi ostali strani državljani koje imaju neki poslovni razlog a nemaju odgovarajuću dokumentaciju svoju namjeru ulaska trebaju najaviti na e-mail adresu: [email protected] te će im se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev.

Takve osobe su dužne svesti kontakte s drugima na minimum i pridržavati se uputa o smanjenju rizika od prijenosa bolesti, tijekom 14 dana od dana ulaska u RH mjeriti tjelesnu temperaturu u jutarnjim satima te ako je viša od 37,2 Celzijeva stupnja i ako imaju bilo koje znakove bolesti, trebaju se telefonom javiti izabranom liječniku obiteljske medicine ili teritorijalno nadležnom epidemiologu.

Prijaviti simptome bolesti

Ako osobe po ulasku u Hrvatsku razviju simptome bolesti trebaju ostati u svom smještaju i javiti se telefonom domaćinu, tj. organizatoru njihova dolaska koji obavještava epidemiologa ili nadležnog liječnika primarne zdravstvene zaštite, a izvan njihova radnog vremena poziva hitnu medicinsku službu ili telefonom kontaktira najbližu COVID ambulantu.

#related-news_0

Ako pri ulasku u Hrvatsku osoba ima znakove bolesti, granična policija će obavijestiti sanitarnog inspektora. Takvim osobama preporučuje se da ne ulaze u RH, a ako iz neodgodivih razloga ipak moraju prijeći državnu granicu upućuju se najkraćim putem u nadležnu zdravstvenu ustanovu na testiranje i liječenje, odnosno, na testiranje i u izolaciju.

Osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu i simptome akutne respiratorne infekcije trebaju odgoditi svoj dolazak u Hrvatsku.

Hrvatski i strani državljani mogu zatražiti dodatne informacije i pojašnjenja na info broju 112 ili 113.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.