Možemo!: Superhik Vlada uzima osobama s invaliditetom da bi dala kladionicama

Vijesti 13. svi 202011:54 > 12:03
Ilustracija

Politička platforma Možemo! u priopćenju se osvrnula na napise Indexa da je ministar rada Josip Aladrović preusmjerio novac iz fonda namijenjenog profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom u mjeru Očuvanje radnih mjesta.

“Vlada RH izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom omogućila je ministru nadležnom za rad da na temelju vlastite odluke može “oteti” sredstva iz fonda namijenjenog profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom i prenamijeniti ih za druge vrste potpora za očuvanje radnih mjesta.

Za tu odluku u Saboru je osim HDZ-a, zdušno glasao i predsjednik oporbe Davor Bernardić i cijeli SDP, a na temelju tog glasanja ministar Aladrović uzeo je ukupno 450 milijuna kuna od osoba s invaliditetom. Pri tome nisu konzultirali ustanove za profesionalnu rehabilitaciju, udruge osoba s invaliditetom niti Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom”, piše Možemo!.

VEZANE VIJESTI

Nastavljaju kako je ključno pitanje gdje su ta sredstva završila, a završila su u mjerama za potpore radnih mjesta, dakle i kod onih kojima su potpore zaista trebale, ali velikim dijelom i kod onih koji potpore nikada nisu trebali dobiti jer su prethodne godine završili sa stotinama milijuna kuna dobiti…, stoji u priopćenju.

Politička platforma Možemo! traži od Vlade RH i Sabora da hitno donese propis koji će omogućiti:

Zabranu isplata dobiti za 2019.g. onim poslodavcima koji su iskoristili potporu za očuvanje radnih mjesta

Uspostavu mehanizma kontrole prihoda za 2020. u odnosu na 2019. godinu pri Poreznoj upravi, koji će osigurati da poslodavci koji nisu imali pad prihoda na razini cijele godine veći od 20% vrate potpore koje su primili

 Da se od svih poslodavcima koji su već isplatili dobit u tekućoj godini i istovremeno koristili potpore traži povrat sredstava za potpore

 Da se sva vraćena sredstva preusmjere u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom

 Da Vlada do kraja lipnja napravi plan cjelokupnog povrata sredstava za osobe s invaliditetom.

“Neprihvatljivo je da se kriza koristi kao izgovor da se onima koji su najranjiviji u društvu uzme i ono malo javnih sredstava koje su im namijenjena, a da bi se davalo onima koji imaju najviše, i to bez ikakvih kriterija i nadzora.

Ovo je još jedan dokaz kako naše političke elite osobe s invaliditetom doživljavaju kao građane drugog reda, a investiranje u njihovo uključivanje u tržište rada i socijalnu inkluziju kao sporedno političko pitanje ili milost koju im mogu ukazati, ali i oduzeti, ovisno o potrebama građana prvog reda.

Tražimo jednaki tretman svih građana RH pred zakonom, uz primarnu zaštitu prava najranjivijih skupina. Sredstva za potpore gospodarstvu treba izvući iz najčuvanijih dijelova proračuna – onih koji služe održavanju HDZ-ove klijentelističke mreže”, zaključuje Možemo! u priopćenju. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.