Odvjetnica Košta: Zatočeni u domovima imaju osnovu za tužbu

Vijesti 18. svi 202019:37 > 19:46
N1

Splitska odvjetnica Doris Košta komentirala je pobunu u splitskim domovima za starije i nemoćne, gdje je štićenicima, čak i onima koji žive u apartmanima i nemaju doticaj ni s glavnom zgradom ni s ostatkom štićenika, zabranjen slobodan izlaz.

Košta kaže kako je realno i obraćanje europskim pravosudnim institucijama, no kako se prije svega moraju iscrpiti pravni lijekovi u Hrvatskoj.

„Odluke vezane uz zabranu kretanja i napuštanja domova, su vrlo restriktivne mjere gdje je u pitanju ograničenje ustavnih i konvencijskih prava, pa bih pozvala Stožer, s obzirom da nemamo proglašenu izvanrednu situaciju, da sve dobro protumači i napravi razliku gdje su ljudi u apartmanima ostvarili pravo najma i nisu nemoćni“, kazala je.

VEZANE VIJESTI

Dodala je da se Stožer treba postaviti decidirano, jer umjesto izvanrednog stanja, mi zapravo imamo opuštanje mjera.

“Ako odemo u trgovinu, vidimo da maske i rukavice nemaju svi, ako će biti dosljedni, trebaju razmotriti specifičnu situaciju.”

Smatra da stanari doma imaju osnovu za tužbe.

“Gledajte, u pitanju je pravo na slobodno kretanje, a i načelo da svatko ima pravo na zdravlje, kod njih je u pitanju i ugroza psihičkih stanja, pa zamislite da dva mjeseca ne možete izaći iz kuće, da ne možete platiti račune, prošetati na zraku”, poručila je Košta.

Pogledajte prilog našeg Harija Kočića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.