SSSH: Moguće je da su Vladine mjere namjerno nedorečene

Vijesti 20. svi 202011:35 > 11:41
Ilustracija

Ana Miličević Pezelj iz SSSH rekla je u N1 studiju uživo da su sindikati zabrinuti što se može očekivati nakon lipnja, kada su u pitanju mjere za gospodarstvo. Podsjetila je da su od početka zahtijevali transparentnost i da je HZZ tek nakon velikog pritiska javnost objavio popis korisnika mjera.

“I sada se neke stvari, poput dividendi, svode na apele ministra financija, a i pune plaće, između minimalca i onoga što je u ugovoru, uglavnom se isplaćuju u tvrtkama gdje su prisutni naši sindikati”, rekla je.

VEZANA VIJEST

Navodi kako HUP pregovara individualno s Vladom, a Vlada s njima kreira mjere dok se njih malo pita.

“Mi još nismo, ni nakon dva GSV-a, uspjeli saznati poziciju HUP-a koja bi rekla, ići ćemo s tim. Sveli smo se na bipartitne pregovore HUP i Vlada i sindikati i Vlada preko javnosti”, zaključila je.

Na pitanje jesu li brojne nedorečenosti u mjerama rezultat slučajnosti i šlampavosti ili namjere, rekla je da ima i jednog i drugog.

Potkapacitiranost javnih vlasti je prisutna

“Potkapacitiranost javnih vlasti je prisutna, ali nemoguće je reći da nisu znali, dozvoljavam i da su to radili namjerno. Ne možete dati javna sredstva koje će porezni obveznici vraćati kao javni dug i onda ih pustiti da rade što žele i isplaćuju dividende”, rekla je i dodala da su predlagali i ulazak u vlasničke strukture, što nije nikakva njihova izmišljotina, a dočekana je s gnušanjem.

#related-news_0

Nije htjela pretjerano komentirati izjave Davora Huića, koji je, govoreći o njihovom članstvu u odboru za produktivnost rekao da je to kao da zovete pedofile u Odbor za zaštitu djece.

Poručila je da to govori o njemu samom. Svakom je jasno, dodaje, da pojedinačni radnik nije dovoljno snažan othrvati se pojedinačnom poslodavcu, a kamoli udruzi koju je nazvala najboljom lobističkom organizacijom u Hrvatskoj.

“Bila je riječ o osnivanju Odbora za produktivnost i konkurentost, navodno povjerenstvo po uzoru na zemlje članice eurozone, ali mi već imamo Nacionalno vijeće za konkurentnost. Netočno je da su sindikati kočničari reformi, i ove godine rekli da je plan reformi nedovoljno ambiciozan, stvar je u tome da Huić i slični vide konkurentnost Hrvatske temeljenu na jeftinoj radnoj snazi, a mi mislimo na efikasnoj javnoj upravi”, poručila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.