Divjak: HZJZ je izdao uvjete da su škole jednako sigurne kao i domovi

Vijesti 21. svi 202014:33 > 14:36
N1

Nakon Sjednice Vlade u zagrebačkoj NSK ministrica obrazovanja Blaženka Divjak dala je izjavu novinarima te naglasila da je epidemiološka situacija puno bolja nego prije dva tjedna i da bi učenici trebali biti u školama.

Pitanje koje muči roditelje, otkako je objavljeno da se djeca mogu vratiti u vrtiće i škole, je li povratak u školu obavezan, pojasnila je ministrica Blaženka Divjak nakon Sjednice Vlade.

VEZANE VIJESTI

“HZJZ je izdao uvjete koji kažu da su škole jednako sigurne kao i domovi kad govorimo o djeci. Zato se otvaraju za sve učenike. To je velika razlika u odnosu na dva tjedna. Učenici bi trebali biti u školama, a škole moraju osigurati uvjete za prihvat svih učenika”, rekla je i dodala:

“Ovo nisu redovne okolnosti, i druge zemlje EU postepeno otvaraju škole. Treba razumjeti da postoje objektivne okolnosti zašto se negdje ne mogu ispuniti uvjeti, a postoje i subjektivne. Objektivne su recimo na Braču, tamo djeca neće ići u školu, ili ako primjerice nema prijevoza za djecu. Postoje i subjektivni strahovi, a za to je najbolje poslušati stručnjake. Epidemiološki je sigurno biti u školama. Ljudi često pitaju za bolesne u kućanstvu – to nije redovita situacija. Da je redovita, rekli bismo da dijete mora biti u školi. Kad je ovakva situacija, drugačije pristupamo.”

Pojavila se informacija da će Škola na daljinu, odnosno nastava putem televizije, trajati do 1. lipnja što sugerira da je povratak u školu obavezan. Međutim, Divjak pojašnjava:

#related-news_0

“Objektivne okolnosti će se sanirati kroz sljedeći tjedan. Dijete se u školu može uključiti i naknadno. Škola na Trećem još ide i mješoviti oblik nastave će postojati dok se ne ispuni svo obavezno gradivo. Ona će završiti prije školske godine zbog opsega obaveznog školskog gradiva. Točan datum ne znam.”

Istaknula je da je brojnoj djeci teško pratiti nastavu na daljinu. Zahvalila je i roditeljima i nastavnicima na angažmanu, ali i naglasil da je u toj dobi, misleći na djecu koja pohađaju razrednu nastavu, teško osigurati razvoj vještina ako nisu u školi.

Rekla je da strah sam po sebi nije razlog da se djeca ne puste u školu te da ne treba koristiti situaciju za politiziranje.

#related-news_0

Neki su se roditelji pobunili jučer kad su čuli da u roku od 24 sata moraju odlučiti i javiti školama hoće li u ponedjeljak poslati djecu u školu.

“To ja zovem ishitrenim reakcijama škola i vrtića. Govorimo već dva tjedna da će biti relaksirane mjere. Kad se jučer pojavio okvir, odmah smo reagirali i poslali školama upute. Nikakve izjave roditelja nisu potrebne, čak i ako je netko odgovorio u anketi da dijete neće doći u ponedjeljak, on ga ipak može poslati jer je to njegovo pravo.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.