Lani u Hrvatskoj zabilježen 1461 bijeg djece iz obiteljskog doma ili ustanova

Vijesti 22. svi 202011:12 > 11:16
Izvor: Ilustracija

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu upozorio je u petak kako su odbjegla djeca u riziku da postanu žrtve zlostavljanja, iskorištavanja i trgovine ljudima, a samo lani u Hrvatskoj je zabilježen 1461 bijeg (udaljenje) djece iz obiteljskog doma ili ustanova.

“U Hrvatskoj je tijekom 2019. po statistici MUP-a zabilježeno 326 udaljenja djece iz obiteljskog doma i 1135 iz odgojnih ustanova. U čak 38 slučajeva udaljenja iz obiteljskog doma dijete je bilo mlađe od četrnaest godina, a posebno zabrinjava podatak da je u osam slučajeva nad djetetom za vrijeme bijega počinjeno kazneno djelo”, priopćio je taj Centar u povodu Međunarodnog dana nestale djece, 25. svibnja.

Centar vodi posebnu telefonsku liniju 116000 – nacionalni broj za prijavu nestale djece u svrhu zaštite najmlađih sugrađana.

“Nestanak djece smatra se jednom od najrizničnijh situacija u kojoj se nad djetetom mogu počiniti razna kaznena djela, kao što su zlostavljanje, iskorištavanje ili trgovina ljudima”, ističe se u priopćenju.

Dodaje se da se rad europskih centara usmjerava u borbu i prema zaštiti djece na internetu, kao jednom od rizičnih čimbenika da dijete bude žrtva otmice ili trgovine ljudima. Centar je usmjeren i na kampanje podizanja svijesti o potencijalnim opasnostima koje se mogu javiti tijekom bijega djeteta.

“Od samih početaka zalažemo se za kvalitetniju suradnju policije, centara za socijalnu skrb, ustanova koje pružaju smještaj djeci i ostalih relevantnih tijela, a posebno za uspostavu tzv. ‘Amber Alert’ sustava koji funkcionira u većini europskih zemalja kao jedan od odličnih alata za brzi pronalazak djeteta”, stoji u priopćenju Centra.

Uspostava ‘Amber Alert’ sustava omogućila bi kombiniranu akciju prekida programa na svim televizijskim i radijskim postajama zbog obavijesti o nestanku djeteta, te paralelno upozorenje istog sadržaja na informativnim panelima kolodvora, autocesta, aerodroma i sl.

“Najveći pokazatelj napretka društva upravo je izgradnja odnosa i pružanje pomoći onim najranjivijima – našoj djeci”, zaključuje se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.