Sindikati obrazovanja i državnih službi prihvatili ponudu Vlade

Vijesti 27. svi 202011:19 > 11:20
N1

Sindikati zaposlenih u obrazovanju i državnim službama prihvatili su u srijedu prijedlog Vlade o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru, naglasivši kako se radi o odgovornosti i solidarnosti te su ispregovarali i isplatu regresa u novcu.

“Pet sindikata javnih službi, koji ukupno okupljaju 55 svih članova koji rade u javnim službama, prihvatilo je ponudu Vlade o sklapanju dodatka dva temeljnog kolektivog ugovora”, rekao je novinarima predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Dodao je kako su na pregovorima uspjeli otkloniti i još jednu zapreku koja se tiče isplate regresa putem cro-kartice, od koje je Vlada odustala.

VEZANA VIJEST

“Razlozi su odgovorni. Jedino čega su se zaposleni u javnim službama odrekli to je da nema povećanja osnovice plaće. Osnovica će rasti 2021. godine onako kako smo dogovorili”, objasnio je Mihalinec.

Istaknuo je da se prihvaćanje ponude može shvatiti kao jasna poruka da su obje strane dobro odvagale svoje postupke i da je prevladao razum.

“Odricanje od povećanja je znak solidarnosti prema svim zaposlenima i građanima”, kaže Mihalinec.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izvijestila je da je u anketi njenoj sindikata sudjelovala 761 podružnica te se 88 posto članova izjasnilo da prihvaća ponudu Vlade, a 11 posto je bilo protiv.

#related-news_0

“Najveći kamen spoticanja je bila cro-kartica, no danas smo jasno detektirali probleme, te je na moje inzistiranje zatraženo da dođe do isplate regresa, što je Vlada uvažila”, naglasila je Šprem.

Predsjednik Sindikata hrvatske policije Dubravko Jagić kazao je kako će novu ponudu Vlade, koja im je “daleko prihvatljivija od prošle”, staviti pred članove da odluče te će u petak znati rezultate.

“Ne dira se regres, i neće biti cro-kartice, biti će isplaćeno na tekuće račune naših članova. Ne dira se božićnica za sada, ima vremena za pregovore na jesen. Nećemo se odreći božićnice”, zaključio je Jagić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.