Na izborima se neće glasati u domovima umirovljenika

Vijesti 29. svi 202013:17 > 13:21
Igor Kralj/PIXSELL

Zbog mjera zaštite od zaraze koronavirusom, na izbornu nedjelju, domovi za starije neće biti biračko mjesto za one koji nisu smješteni u ustanovama socijalne skrbi, potvrdilo je u petak Državno izborno povjerenstvo (DIP).

„U ovom trenutku je sigurno da neće biti redovnih biračkih mjesta u ustanovama socijalne skrbi“, odgovorilo je Povjerenstvo Hini. Ističe kako će organizacija izbornog dana i u tim ustanovama ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Iz DIP-a podsjećaju da će posebna mjesta na kojima će glasovati birači smješteni u ustanovama socijalne skrbi, odredit nadležna ministrica Vesna Bedeković.

VEZANE VIJESTI

„Kako će se organizirati sam izborni dan, pa tako i u tim ustanovama, ovisit će o epidemiološkoj situaciji. Upute vezano uz navedeno, Državno izborno povjerenstvo će dati u drugoj polovici lipnja“, poručuju iz Povjerenstva.

Na posljednjim izborima za Hrvatski sabor, 2016. godine, u ustanovama socijalne skrbi bilo je 98 biračkih mjesta, na kojima su glasovali njihovi korisnici te dodatnih, 13 redovnih, za ostale birače koji nisu smješteni u tim ustanovama, za koje sad neće biti redovnih biračkih mjesta u tim ustanovama, priopćili su iz DIP-a.

Birači smješteni u ustanove socijalne skbi imat će posebna biračka mjesta koja će odrediti nadležni ministar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.