Mirela Holy: "Bernardić je mogao sastaviti i snažnije izborne liste"

Vijesti 17. lip 202014:04 > 14:06
N1

Bivša ministrica zaštite okoliša u vladi Zorana Milanovića rekla je da je dojma da je predsjednik SDP-a mogao sastaviti izborne liste i bolje, posebno da izostavi ljude s repovima, a posegne za starijim kadrovima.

„Moj dojam je da je Bernardić je mogao sastaviti liste na drugačiji način, pokazati skonost tome da ima što jaču listu, jer se to pokazalo kao dobro na izborima za Europski parlament”, kazala je Mirela Holy.

„Ali time što je podržao Milanovića na predsjedničkim izborima, pokazao je određenu širinu. Nisam dovoljno dobro informirana o situaciji u samom SDP-u niti poznajem mnoge od tih ljude na listama, ali čini se da je mogao, ako doista želi ići na mjesto premijera, ipak malo ojačati tu listu, možda i u ženskom smislu, primjerice ministricama iz Vlade Ivice Račana. I to bi bolje odjeknulo”, dodala je.

Direktno je prokomentirala i pozicioniranje nekoć pravomoćno osuđenih članova SDP-a na liste, Željka Sabe i Romane Nikolić:
„Ako želite ići putem potpune transparentnosti, mislim da je mudrije stavljati na listu ljude koji nemaju iza sebe repove.”

VEZANE VIJESTI

Mirela Holy je rekla da se po listama Restart koalicije vidi da je, pri izbori kandidata na listama, bio prisutan princip lojalnosti predsjedniku SDP-a.

„Mislim da se može zaključiti tako nešto, ako se gledaju liste”, kazala je.

Dodala je da živimo u interesnom svijetu i da naravno da će premijer uvijek birati suradnike koji će mu biti lojalni, ali je i dodala:

„Naravno da u tom dijelu moraju postojati i kriteriji stručnosti.”

Pritom je podsjetila na tim suradnika koje si je odabrao Andrej Plenković po principu lojalnosti u HDZ-u, što je imalo svoje posljedice po uspješnost.

Holy nije htjela prognozirati kakav bi Davor Bernardić bio premijer:

„Mislim da se za nikoga ne može reći kakav će biti premijer, pa niti ministar ili saborski zastupnik. Tek kad dođete u priliku da imate instrumente moći u svojim rukama, onda se pokazuje kakav ste doista čovjek. Ne kažem da moć mijenja ljude, nego pokazuje kakav je netko doista čovjek. Zato za ljude o kojima mislim ovo ili ono, ne mogu garantirati kako će se ponašati kada dobiju neku važnu funkciju.”

#related-news_0

O tome čime se namjerava baviti ako bi preferencijalnim glasovima sa 7. mjesta u 1. izbornoj jedinici ipak ušla u Sabor, prvo je navela donošenje „lex kanabisa”, zakona koji je već ušao u saborsku proceduru, ali nije dočekao raspravu, jer je Sabor prije toga raspušten. Od toga smatra još važnijim stanje sa zelenom transformacijom Hrvatske u skladu s onome što se po pitanju „Green new deala” već naveliko događa u EU, a što apsolutno određuje mjere koje EU naveliko donosi u sferi industrije, poljoprivrede, biološke raznolikosti i energetike.

„Jedna sam od autorica Politike zelenog razvoja, koja podrazumijeva transformaciju koja je usklađena s ključnim dokumentom EU-a, Zelenim novim planom (Green new deal, op. a.), o kojem se, nažalost, u Hrvatskoj skoro uopće ne govori kao niti o tome da je u ovom trenutku Europa već u postupku te tranzicije”, rekla je Holy i upozorila na veliku opasnost po ekonomiju i društvo Hrvatske zbog toga što u tome kasni.

„Činjenica je da će se Hrvatska morati mijenjati, jer se cijeli svijet mijenja, pa i EU želi postati prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. godine. Zbog toga 2019. godine i jest predstavljen Zeleni novi plan. Svi dokumenti EU-a koji su se donijeli od kraja 2019., usklađeni su sa Zelenim novim planom kao temeljnim razvojnim planom EU-a”, rekla je.

Ima li Hrvatska uopće nekakvu stragegiju ili dokument kojim bi se usklađivala s europskim Green new dealom?

„Nažalost mi smo trebali novu Strategiju održivog razvitka, koja je krovna strastegija za zelenu transformaciju društva, donijeti još 2019. Ta strategija nije izrađena, nije prošla javnu raspravu. Mi, dakle, danas nemamo ključni dokument o održivom zelenom razvoju. Zbog toga je jako puno prigovora iz EU-a da nemamo strateške dokumente, a ako ih i imamo, više nam služe za šminku, tako da pokažemo da ih imamo, ali ne i da ih primjenjujemo u praksi.”, odgovorila je Holy.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.