Glavaš: Neka institucije provjere sve relevantne podatke u INA-i

Vijesti 17. lip 202017:06 > 17:09
Robert Anic/PIXSELL

Odgovarajući na prozivke naftnog konzultanta Jasminka Umičevića (LINK), direktor strateškog poslovanja Ine Hrvoje Glavaš podsjeća da je u rafineriju Rijeka već investirano 1,5 milijardi kuna. No najveća investicija, 4 milijarde kuna vrijedan pogon za obradu teških ostataka, tek treba krenuti. Hoće li? "Ne vidim jedan ni jedan razlog zbog kojeg bi se trebalo odustati od toga, 2023. bi projekt trebao biti završen," odgovara Glavaš.

U Sisku su počeli radovi na pogonu za proizvodnju bitumena, no za često spominjanu biorafienriju konačna odluka još nije donesena.

Glavaš potvrđuje da je Ina i u vrijeme korona krize prodavala naftu Molu: “Cijena nafte jest dramatično pala, i mi nismo znali hoće li pasti još dramatičnije. Prodavana je po tržišnim cijenama.”

Dio nafte bio je uskladišten za kasniju prodaju, ali u Ini tvrde da nisu mogli u potpunosti obustaviti prodaju koja je u tom trenutku bila jedini profitabilni dio poslovanja. Glavaš kaže da ne strahuju od bilo kojeg državnog nadzora: “Bilo bi najbolje da sve relevantne institucije koje smatraju da postoji neka eventualna zavjera dođu i pogledaju sve relevantne podatke.”

Koje to dozvole ili investicije nedostaju Janafu da bi mogao transportirati naftu u Rijeku direktor strateških ne zna, ali tvrdi da bi Ini ta opcija bila korisna. Kao što ne zna i zašto je ministar Ćorić supotpisao kontroverzni memorandum Janaf-Ina. “Vjerojatno mu je bitno da dvije hrvatske kompanije dobro posluju. Zašto mu je potpis tamo, mislim da i nije posebno relevantno”, kazao je Glavaš. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.