Zbog kvara uređaja krivo izmjerena koncentracija prizemnog ozona u Osijeku

Vijesti 18. lip 202011:12 > 11:14
Marko Mrkonjic/PIXSELL

Osječka Gradska uprava u četvrtak je izvijestila da je jučer objavljen netočni podatak o visokoj koncentraciji prizemnog ozona, i to zbog kvara uređaja za mjerenje koncentacije ozona, pa je zato bila i nepotrebna preporuka Osječanima da ne borave na otvorenom.

Sukladno informaciji koja je zaprimljena od Centra 112, osječka Gradska uprava je u srijedu upozorila građane da se, zbog visokih koncentracija prizemnog ozona, ne preporuča boravak ni fizička aktivnost na otvorenom prostoru između 17 i 21 sat.

Ta se informacija kasnije pokazala netočna.

“Kasno sinoć, od Centra 112 zaprimljena je nova obavijest prema kojoj je Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP) naknadno objavila informaciju da je došlo do kvara uređaja za mjerenje koncentracije ozona na mjernoj postaji Osijek-1.

VEZANE VIJESTI

To znači da su građani pozvani na oprez temeljem pogrešnog podatka s mjerne postaje Osijek-1″, priopćili su u četvrtak iz Gradske uprave.

Navode da će, “prema objavi na mrežnim stranicama HAOP-a, kvar će biti otklonjen u najkraćem roku”.

Podsjećaju da Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) odrađuje podatke mjerenja s mjernih postaja, a Centar 112 prosljeđuje informaciju jedinicama lokalne samouprave, koje potom o istom izvješćuju javnost.

Grad Osijek izražava uvjerenje da će nadležne službe što skorije otkloniti nastali problem, ističu u Gradskoj upravi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.