Beroš: Slučaj u Zadru je dokaz da situacija nije pri kraju nego traje

Vijesti 22. lip 202015:08 > 15:13
Milan Sabic/PIXSELL

Ministar Vili Beroš, koji je stigao u Zadar zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom, nakon što je na teniskom turniru zaraženo četvero ljudi, bugarski i hrvatski tenisači te dvojica trenera, rekao je da na teniskom turniru nisu poštovane preporuke epidemiološke struke i da je to upozorenje svim organizatorima takvih i sličnih događanja.

“Došao sam dati potporu djelatnicima bolnice i epidemioloških službi. Zadovoljan sam što se epidemiološka služba brzo organizirala, stvoreni su timovi, napravljeni su izvidi, 47 ljudi je u samoizolaciji. Primili su preko 600 poziva zabrinutih građana. Bolnički stožer brzo je organizirao rad. Zabranjenje su posjete, aktivirani su Covid kapaciteti od ranije, zdravstveni i nezdravstveni djelatnici obvezali su se na nošenje maski”, rekao je ministar Vili Beroš u Zadru i dodao:

VEZANA VIJEST

“Dogodilo se što se dogodilo, to je dokaz da situacija nije pri kraju nego traje. Moramo biti odgovorni i oprezni i nadalje. To je osnova.”

Naglasio je da u pojedinim susjednim zemljama ima više pozitivnih slučajeva zaraze koronavirusom te da je lako moguće da virus dođe, ali i da je ovakva situacija bila očekivana. Pozvao je organizatore ovakvih i sličnih događanja da se striktno pridržavaju mjera.

“Virusa ima više u susjednim zemljama, lako je moguće da i virus dođe. Održavajući adekvatnu distancu, izbjegavajući fizički kontakt i održavajući higijenu najbolje zadržavamo širenje virusa. To u ovom slučaju nije napravljeno. Pozivamo sve organizatore da se striktno pridržavaju mjera. To više nije preporuka nego naš zadatak i obaveza. Zna se kako organizirati aktivnost na otvorenom. Ovo je veliko upozorenje.”

#related-news_0

Svi možemo poštivati mjere pa ćemo izbjeći širenje virusa, istaknuo je.

Na pitanje treba li postrožiti mjere, ministar odgovara da za tim još nema potrebe jer je, bez obzira na ovaj događaj, epidemiološka situacija i dalje odlična.

“Ovo nije neočekivano, to je realnost novog normalnog. Imamo niz mogućih odgovora. U ovom trenu epidemiološka situacija nije takva da zahtjeva dodatne epidemiološke mjere. Treba napomenuti da je jučer učinjeno 20 testiranja od čega su tri bila pozitivna. Danas su u tri navrata vršena testiranja za 13 osoba, svi su negativni, a ostali nalazi, njih 50-ak, očekuju se u toku dana i večeri”, rekao je.

Na koncu je građanima poručio da ne moraju biti u brizi: “Situacija je pod kontrolom, novi broj zaraženih se može pojaviti i to nije zabrinjavajuće, ali opreza nikad dosta. Oprez je majka mudrosti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.