„Tradicionalni glasači HDZ-a su vrlo otporni na afere, ali puno je onih drugih"

Vijesti 29. lip 202014:17 > 14:18
N1

Profesor Ivan Rimac s Pravnog fakulteta u Zagrebu objasnio je zašto je od „skoro skandala“ s teniskim turnirom u Zadru ishod izbora totalno nepredvidiv, čega se toliko plaše Plenković, Bernardić i Škoro i koga vidi kao moguće najveće iznenađenje izbora.

„Pokušaj je bio da se na borbi protiv virusa dobiju bodovi, a da se još ne vide razmjeri pada ekonomskih aktivnosti“, objasnio je profesor Ivan Rimac ovakav HDZ-ov odabir datuma izbora.

Samo, objasnio je, stvari su po HDZ krenule krivo:

„Relaksiranje mjera je dovelo do relativno brzog rasta oboljelih. To ruši temeljnu ideju HDZ-ove kampanje da su stožer i vlada osigurali zaštitu građana.“

Posljedica toga je, rekao je, da je krenula rasprava jesu li trebali ukidati mjere tako brzo. Za početak kampanje rekao je da je počela relativno mirno.

„Rekao bih i vrlo dsosadno, kao da nije bilo nikakvih velikih događaja, kao da su ovo redovni izbori kao oni raniji. Ali, rast broja zaraženih i gotovo skandal s Adria Tourom koji je kulminirao u Zadru, okrenuo je teme kampanje u sasvim drugom smjeru“, podsjetio je kako je kampanja postala „zanimljiva“.

VEZANE VIJESTI

Rekao je da je ponašanje premijera Andreja Plenkovića i HDZ-a tipično za njihov pristup javnosti.

„ Kako se ponašaju u nekim drugim aferama, tako se i ovdje ponašaju kao da su oni jedino mjerilo stvari… Sigurno je da će promjena teme kampanje jako utjecati na građane“, istaknuo je posljedice toga.

Istraživanja, od kojih je istaknuo HR ejting, rekao je da mu se čine potpuno irelevantnima:

„Rezultati nisu relevantni jer su sva snimanja HR ejtinga napravljena prije incidenta u Zadru.“

Za aferu vjetroelektrane i poznate HDZ-ove članice koje su završile u pritvoru, Rimac ne smatra da je udarac po jezgru HDZ-ovog biračkog tijela.

„Tradicionalni glasači HDZ-a su prilično rezistentni na takve afere. Međutim, oni drugi glasači, koji su potencijalni glasači HDZ-a, ali i potencijalni birači drugih stranaka, vrlo intenzivno reagiraju na takve informacije i utvrđuju svoj stav da ne žele glasati za takvu stranku“, ustvrdio je Rimac.

#related-news_0

Što se tiče Domovinskog pokreta Miroslava Škore Rimac je rekao da je istina da su izazivali veliku nervozu kod HDZ-a, da je Plenković nervozan dojam ostavljao samo kad bi govorio o njima , jer riječ je o skupini koja cilja isto biračko tijelo kao i HDZ.

„ Problem s Miroslavom Škorom i njegovim pokretom je to što je brzo došao u poziciju da prikupi dosta mandata i mnogo kandidata je pušteno na liste bez informiranja o njihovom dosadašnjem radu i o njihovim moralnim kvalitetama“, kazao je Rimac i primijetio da je dio tih kandidata donedavno bio u u HDZ-u i da je tim ljudima zaostao stil koji su imali u bivšoj stranci.

Most bi, kazao je, mogao biti jezičac na vagi, ali ima ograničen domet od trenutka kada se ideološki jasno profilirao kao konzervativna stranka, usto čvrsto stranački posložen, a ne kao prije labava asocijacija članova.

SDP, rekao je, muči isto ono što je Plenkovića mučilo za europarlamentarne izbore, da ide s kandidatima koji nisu posebno poznati glasačima:

„Plenković je tu pogrešku napravio na izborima za EU parlament.“

#related-news_0

Za postizborno koaliranje Rimac je rekao da bi Plenkoviću bilo oportunije da se ipak dogovori sa Škorom, iako bi doista mogao računati na „eroziju u Škorinom pokretu“, odnosno da mu naprosto pokupi dovoljan broj ljudi na svoju stranu.

„ Erozija kod Škore vrlo lako je moguća“, ocijenio je.

Konačno, koga Rimac vidi kao moguće najveće iznenađenje?

„Možemo!, mislim da bi oni mogli biti ti. Pokazali su sazrijevanje u proteklom razdoblju, od glasnih oponenata koji opstruiraju sve što radi Bandić, postali su vrlo zreli političari koji znaju kako krenuti u kampanju, kako je voditi, sve više djeluju kao jedinstvena politička opcija, a ne kao skup malih strnakaa. Mislim da imaju potencijal ne samo po broju glasova nego i kako se programski postavljaju. Mislim da bi mogli biti iznenađenje ovih izbora.“

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.